A șasea ediție a Festivalului Internațional „Garofița Pietrei Craiului”

 A șasea ediție a Festivalului Internațional „Garofița Pietrei Craiului”

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional al Artelor din Țările Vecine României și din Balcani „Garofița Pietrei Craiului” a avut loc în perioada 6 – 8 iulie 2012, în Piața Sfatului. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural „Reduta” și Consiliul Județean Brașov, a reunit ansambluri folclorice din Polonia, Serbia, Ungaria și Turcia alături de ansamblul „Poienița” al Centrului Cultural „Reduta” și de formațiile de dansuri populare ale minorităților din Brașov. Manifestarea şi-a propus să promoveze cultura tradițională a țărilor participante, să creeze punți de legătură și schimburi culturale între ansamblurile invitate, să integreze cultura tradițională a poporului nostru în spațiul european și să prezinte oaspeților istoria, cultura și frumusețile naturale ale Brașovului.
Oaspeţii invitaţi la eveniment au fost primiți la Consiliul Județean de către vicepreședintele Mihai Pascu. I-au fost alături Marius Cisar, directorul Centrului Cultural „Reduta”, și Adrian Vălușescu, directorul festivalului. „La fiecare ediție a festivalului, cetățenii Brașovului au arătat un mare interes pentru cultura țărilor participante, deoarece județul nostru are o istorie și o tradiție multiculturală care datează de peste 800 de ani. Acesta este motivul principal pentru care brașovenii respectă și apreciază valorile culturale ale popoarelor europene. Aţi avut ocazia să aflați ce înseamnă municipiul și județul Brașov și care sunt obiectivele noastre culturale și istorice, precum și atracțiile turistice cu care ne mândrim”, le-a transmis Mihai Pascu delegațiilor din cele patru țări. La finalul întrevederii, vicepreședintele Consiliului Județean a discutat pe tema unor posibile colaborări bilaterale cu viceprimarul orașului Giresun din Turcia, care însoțește ansambul din această țară.
Festivalul a debutat cu o paradă a participanților care s-a desfășurat pe străzile din centrul vechi al Brașovului. Ansamblurile şi-au prezentat frumuseţea, autenticitatea costumelor şi a dansurilor populare în cadrul spectacolelor din Piaţa Sfatului.

M.T.