4 noi coordonatori de voluntari pentru muzeele brașovene

4 noi coordonatori de voluntari pentru muzeele brașovene

Patru angajați ai muzeelor brașovene Casa Mureșenilor și Cetatea Râșnov s-au pregătit vara aceasta pentru a deveni coordonatori de voluntari în cadrul instituției lor, prin intermediului proiectului cultural “Voluntari pentru muzee brașovene”, finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Marinela Barna și Ovidiu Savu, muzeografi în cadrul Muzeului Casa Mureșenilor din Brașov și Diana Joiță și Gabriel Guteanu, responsabili pentru Cetatea Râșnov, în cadrul Primăriei Râșnov au luat parte pe parcursul acestei veri la un proces de formare în domeniul managementului voluntarilor, fiind puși atât într-un context real, acela al activităților practice de coordonare a voluntarilor care au activat în muzeu, dar și într-unul de observare, prin intermediul job-shadowing-ului, în organizații neguvernamentale din județul Brașov cu experiență în gestionarea voluntarilor. Procesul de formare a început la finalul lunii aprilie și se va finaliza în septembrie. Într-un timp relativ scurt, cei patru coordonatori de voluntari s-au familiarizat cu provocările managementului voluntarilor și au dobândit cunoștințe și abilități noi, de lucrul cu voluntarii în domeniul cultural.
Pe parcursul lunilor iunie-august coordonatorii de voluntari, însoțiți de mentorul proiectului au avut ocazia să viziteze ONG-uri locale și să observe diverse arii ale managementului voluntarilor (ședințe cu voluntarii, evenimente de premiere a acestora etc.), precum și să discute cu colegii lor despre recrutarea, supervizarea, motivarea și evaluarea voluntarilor. Lista organizațiilor vizitate cuprinde Asociația de Servicii Sociale SCUT, Diaconia Ajutor Internațional Brașov, Copiii de Cristal și Hospice Casa Speranței din Brașov, Fundația Rafael Codlea, Fundația pentru Asistență Socială și Tineret Săcele, Fundația Poplars din Sânpetru.
“Munca voluntarilor ne este de foarte mare ajutor. Ei sunt cei care ne ajută la activitățile extra, participând cu energie, bună dispoziție și idei pentru noi proiecte viitoare. Vizitele la organizații ne-au arătat că indiferent de domeniu, cultural sau social, în gestionarea voluntarilor te întâlnești cu aceleași provocări” a declarat Marinela Barna, coordonator voluntari în cadrul Muzeul Casa Mureșenilor.

“Toate organizațiile vizitate sunt niște locuri frumoase care îți dau speranța că încă mai există oameni care fac fapte bune. Cel mai mult m-a impresionat motivația voluntarilor care depăsește partea aceasta materială. Proiectul Voluntari pentru muzee brașovene pentru noi este mai mult decât un proiect de voluntariat, este o experiență uriașă de interacțiune cu oamenii: cu tinerii care au voluntariat la cetate, cu coordonatorii de voluntari din ONG-urile vizitate, cu beneficiarii acestora, cu colegii noștri de la Casa Mureșenilor.” a declarat Diana Joiță, coordonator de voluntari în cadrul Cetății Râșnov.
“Voluntari pentru muzee brașovene” este un proiect cultural pilot implementat de către Asociația Colors în parteneriat cu Muzeul Casa Mureșenilor, Primăria Orașului Râșnov și Rețeana CAN în perioada aprilie-septembrie 2012 și finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național în cadrul ariei Management cultural și formare profesională și urmărește dezvoltarea capacității organizaționale a muzeelor brașovene în managementul voluntarilor prin formarea unui corp de voluntari și a unor coordonatori de voluntari pentru muzeele participante la proiect.

M.G.