Mopedele vor fi conduse de la anul doar cu permis de conducere

Mopedele vor fi conduse de la anul doar cu permis de conducere

O dată cu 19 ianuarie 2013 legea prin care se modifică Ordonanţa de Urgenţă ce reglementează circulaţia pe drumurile publice va intra în vigoare, iar mopedele vor putea fi conduse numai cu permis de conducere.
Astfel, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie, trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic, pentru obţinerea permiselor din categoria "AM" "A1" şi "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră iar capacitatea cilindrică să nu mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie "AM", "A1" şi "B1" poate fi susţinut, conform legii, începînd cu împlinirea vârstei de 16 ani şi implică susţinerea unei probe teoretice şi a unei probe practice.

Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon. În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, în România sunt înregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Sursa: Poliţia Rutieră