Scaunul pentru copii, obligatoriu doar de la 15 februarie

Scaunul pentru copii, obligatoriu doar de la 15 februarie

Doar de duminica viitoare va intra în vigoare modificarea Codului Rutier care prevede că cei mici mai pot fi transportați în mașină doar pe scaune spceciale. Precizarea vine de la Poliția Rutieră Brașov, ca urmare a apariției în presă a unor informații că legea în forma nouă se aplică de la 6 februarie.

Scaunele omologate, doar sub 1,35 metri

Nu toți copiii trebuie să fie transportați pe scaunele speciale. Cei sub trei ani însă, este obligatoriu să fie prinși pe astfel de scaune. Ei pot fi duși în mașină pe bancheta din spate. Există și situații în care pot fi transportați în față, însă doar cu condiția ca scaunul să fie omologat și pentru așa ceva, iar șopferul să oprească manual funcționarea airbagului pentru locul acela. Prețul unui scaun auto pentru copii pleacă, pe internet, de la circa 100 de lei, și ajunge chiar și la 2310 lei, pentru un model care se poate roti 360 de grade, în funcție de dorință, și care oferă o protecție sporită. Pentru copiii peste trei ani, dar care au sub 1,35 metri înălțime este obligatorie o pernă de înalțare, în așa fel încât centura să nu-i treacă peste gât sau față, ci tot peste piept. Sunt exceptați de la obligativitate copiii care sunt transportați în taxi sau în mijloacele de transport în comun, precum și cei care au o scutire medicală în acest sens, spun polițiștii.

Amenzi mai mari decât pentru șoferi

Dacă un copil nu va fi transportat conform legii, șoferul va fi amendat cu 390, până la 487,5 lei și trei puncte de penalizare. Este o amendă mai mare decât în cazul în care însuși conducătorul auto ar fi depistat fără centură de siguranță, caz în care el ar fi pus să plătească 195-292,5 lei și ar pierde două puncte. ”Nu vom începe să amendăm conducătorii auto imediat ce modificările vor intra în vigoare. Timp de două săptămâni, până la o lună, cel mult, vom face muncă de prevenție. Cei care vor fi găsiți în neregulă în privința transportului copiilor vor fi atenționați de schimbările din lege, și sancțiunile de care vor fi pasibili”, a declarat inspectorul principal Cosmin Giosanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere Brașov. Acesta vien să precizeze și că nivelul amenzilor rămâne neschimbat pentru celelalte abateri de la Codul Rutier. Zvonurile reapărute de curând despre majorări au la bază doar un proiect de lege al unui parlamentar, dar care nu a fost aprobat.

Daniel Giurma