Spitalul Sf. Constantin: Premieră medicală. Operație complexă, finalizată cu succes

Spitalul Sf. Constantin: Premieră medicală. Operație complexă, finalizată cu succes

Extirparea unei tumori la nivelul esofagului, o intervenție chirurgicală deosebit de complexă, a fost finalizată cu succes a fost realizată, în premieră în sistemul medical privat din România, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, în data de 1 iunie 2015. Spitalul Sf. Constantin din Brașov devine, astfel, primul centru privat din România care abordează acest tip de intervenții complexe.
Pacientul, în vârstă de 60 de ani, a fost depistat cu cancer de cardie și de esofag inferior în prima jumătate a lunii mai, ca urmare a unor dificultăți de înghițire a alimentelor solide.
„Secționarea tumorii s-a realizat atât prin abdomen, cât și prin torace (Procedeul Ivor Lewis), segmentul de esofag rezecat fiind înlocuit cu un tub gastric croit din marea curbură gastrică și ascensionat în torace. Interventia chirurgicală a durat 5 ore, recuperarea în Reanimare 4 zile, iar pacientul a fost externat la 7 zile de la operație în STARE PERFECTĂ”, se arată în comunicatul de presă.
Chirurgia cancerului de esofag este considerată una dintre cele mai dificile intervenții digestive. Esofagul este un organ care se întinde pe trei regiuni abdominale: gât, torace și abdomen, fiind organul cel mai sărac vascularizat și cel mai puțin rezistent la cusăturile chirurgicale dintre toate organele tubului digestiv. Operațiile pe esofag sunt cunoscute pentru rata mare de complicații pe care le dezvoltă în timpul intervenților, iar îndepartarea esofagului tumoral implică înlocuirea lui cu un alt organ ascensionat din abdomen: stomac, colon, sau intestin subțire.
Echipa medicală a fost formată din:
• Dr. Bogdan Moldovan- șef secție chirurgie Spitalul Sf. Constantin Brașov;
• Dr. Toma Lucian - medic primar chirurgie generală și vasculara SCJU Mureș;
• Dr. Dumitru Pocreață - medic specialist chirurg Spitalul Sf. Constantin Brașov;
• Dr. Lucian Bailă- șef secție ATI Sp. Judetean Tg.Mureș;
• Dr Andrei Laslău - medic specialist chirurg Spitalul Sf. Constantin Brașov;
• Dr. Svetlana Enache - medic rezident chirurgie vasculară Spitalul Sf. Constantin Brașov;
• Dr. Alin Farcașiu - Medic Specialist ATI Spitalul Sf Constantin;
• As. Angela Cotoară- asistenta șefă bloc operator Spitalul Sf. Constantin Brașov.

Prin această intervenție, spitalul brașovean își consolidează locul în elita medicală din România și adaugă în portofoliul operator încă un succes la categoria chirurgie oncologică.M.T.