Au toate semnăturile pentru ieftiniri

Au toate semnăturile pentru ieftiniri

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind reducerea taxei de salubrizare, poate fi depus la Primărie pentru a fi ibntrodus pe ordinea de zi a deliberativului. Propunerea social-democratului Răzvan Popa are semnătura de susţinere a nouă din cei 26 de consilieri locali, iar al zecelea şi-o va da cu siguranţă, a anunţat fostul viceprimar.

Se semnează a doua oară

Potrivit legii, pot iniţia proiecte în Consiliul Local, Primăria, cea care şi face acest lucru cel mai des, cetăţenii, sau cel puţin o treime din aleşi. Pentru această din urmă variantă a optat Răzvan Popa în promovarea propunerii sale de reducere a taxelor de salubritate cu 10%. Proiectul a fost depus la secretariatul Consiliului Local şi cine a dorit să-l susţină, a putut face acest lucru. Au semnat până acum social-democraţii Cătălin Leonte, Mihai Ghirdă, Tudor Duţu şi iniţiatorul, Mircea Boriceanu, Radu Puşcariu, Adrian Atomei de la ALDE, Daniela Mateescu (PNL) şi Szente Ladislau (UDMR).Şi liberalul Iulian Mara semnase pentru susţinere, însă printr-un accident, hârtia cu proiectul de hotărâre şi tabelul de susţinere a dispărut într-una din comisii, şi a fost nevoie de colectarea semnăturilor pentru a doua oară.
"Mă bucur că a existat deschidere din partea consilierilor locali, sper că toţi vor înţelege că au şi rol de iniţiator, nu doar de votant, pentru sau împotrivă, la propunerile venite din partea executivului Primăriei”, a declarat Răzvan Popa.

Am putea plăti mai puţin chiar de la 1 ianuarie

Răzvan Popa crede că este posibil ca tarifele să scadă chiar de la 1 ianuarie. "Vom depune proiectul mâine la secretariat pentru a intra în circuitul obişnuit, astfel încât să fie supus dezbaterii Consiliului Local cât mai curând. Nu cred că este un efort atât de mare să se întocmească documentele necesare, pentru ca la următoarea şedinţă a deliberativului să fie pe ordinea de zi. Ar însemna ca departamentele de specialitate din cadrul Primăriei să facă ce fac ele de obieci, să treacă documentul prin lanţul de avizări necesare, şi asta ar urma să se întâmple după depunere.
Există şi exemple că se poate, proiectul de HCL pentru schimbarea viceprimarului în 2014 a fost documentat şi avizat în cel mult două zile. E adevărat că există şi contraexemple, tot anul trecut, proiectul de acordare a unor gratuităţi pentru pensionari a fost pus pe ordinea de zi doar după ce Instituţia Prefectului a intervenit, pentru că executivul Primăriei a tot amânat acest lucru, deşi exista numărul minim de semnături", argumentează fostul viceprimar.
În acest moment persoanele fizice plătesc aproape 9 lei la salubritate, iar persoanele juridice 54 de lei metrul cub, fără să poată achita mai puţin de contravaloarea a 1 mc/lună.