De ce este util programul START UP propus de social-democrați pentru antreprenorii aflați la început de drum

De ce este util programul START UP propus de social-democrați pentru antreprenorii aflați la început de drum

Lucrez în domeniul fondurilor europene de 12 ani și am constatat că cel mai bine acestea sunt folosite când sprijină afacerile aflate la început de drum. De aceea vin în continuare cu un argument în favoarea măsurilor pentru antreprenoriat propuse de PSD în pachetul START UP ce va fi aplicat de viitorul guvern social democrat.

Am derulat proiecte europene pentru întreprinzătorii locali și am lucrat cu aproape 900 de antreprenori, majoritatea la început de drum. La vremea aveam dreptul să oferim, cu ajutorul fondurilor europene obținute, doar cursuri, mentorat și consiliere. Era, evident, total insuficient. Cam 10% din cursanții noștrii au pornit efectiv afacerea dorită. Oricum, eu îi promovez de fiecare data. Majoritatea micilor lor afaceri sunt în domeniul serviciilor, de exemplu cabinet stomatologic, catering, cafenea, design vestimentar.

In 2015, Guvernul social-democrat, din care am făcut parte ca și secretar de stat al Ministerului Fondurilor Europene, lansa o linie de finanțare nerambursabilă – pilot, cu un buget de 100 milioane de euro, numită România Start Up. Prin acest program am maximizat pentru prima dată fondurile europene generoase pentru zona de resurse umane direcționând-o către persoanele cu inițiativă în afaceri aflate la început de drum. Concret, prin POSDRU Romania Start Up, organizații antreprenoriale din România au putut oferi beneficiarilor nu doar cursuri ci și granturi de 25 000 euro pentru demararea afacerii.

Colaborez și acum cu beneficiari ai acestei linii de finanțare și văd cât de util a fost acest program și ce antreprenori cu vocație a ajuns să susțină. Știu și ce alte măsuri sunt necesare pentru a ajuta antreprenorii să supraviețuiască cu bine primilor ani pe piață.

Dau un exemplu. Cu ajutorul acestei subvenții Romania Start Up de 25 000 euro, Luminița, doctorand în ingineria mediului, și-a pornit în 2015 propria afacere în domeniul proiectării, finanțării și construirii sisteme de încălzire verzi, în special cele bazate pe biomasă (resturi vegetale, deșeuri lemnoase, culturi energetice cum este salcia energetică). Ea și încă câteva zeci de tineri au câștigat un concurs de planuri de afaceri finanțat din România Start Up. Astăzi, la un an după primirea subvenției, afacerea Luminiței deja crește: are clienți din Transilvania dar și Moldova, are și 3 angajați. Însă nu toți colegii ei care au beneficiat de aceeași subvenție au avut același parcurs bun. Diferența a fost locația afacerii și sprijinul la început de drum. Luminița s-a stabilit la Sfantu Gheorghe, și nu la Brașov. De ce? Pentru că acolo a găsit găzduire gratuită și servicii de sprijin în cadrul unui Incubator de Afaceri. La Brașov ar fi trebuit să își închirieze un sediu și să se descurce pe cont propriu. La Sfântu Gheorghe a lucrat într-un spațiu comun, alături de alte start-up-uri și a găsit nu doar sediu gratuit dar și mentori cu experiență și colaboratori – furnizori, mai ales, în cadrul clusterului dedicate energiei regenerabile.

Finanțarea, deci, nu este suficientă pentru ca cele mai bune afaceri să reușească.


Incubatoarele de afaceri sunt spații dedicate sprijinirii afacerilor în primii 3 ani de activitate, cu sediu, comunicații și servicii de sprijin, mentorat. Guvernul social democrat a fost primul care a lansat, în 2003, primul program de creare de incubatoare. Tot social-democrații au inițiat, în 2014, prima lege a incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri.

Totuși, nu am avut până acum un program de antreprenoriat care să facă România competitivă în Europa centrală și de est. Este momentul să îl avem, dacă vrem să capitalizăm aici, acasă, talentul și creativitatea românilor.

În 2016, prin programul de guvernare, PSD propune un pachet ambițios de măsuri, iar unele acoperă exact nevoile exemplificate mai sus:
crearea a minim un incubator de afaceri în fiecare județ al României
un program național puternic și unitar de granturi care să susțină anual 10 000 de noi afaceri cu o sumă de maxim 200 000 lei /proiect. Programul va reuni toate sursele de finanțare, disparate și ascunse până acum, și va avea procedure simple și unitare de accesare, indiferent că fondurile vin din buget european sau național.

Află mai multe despre programul de guvernare al PSD pe www.indraznestesacrezi.ro


Roxana Mînzatu
Expert fonduri nerambursabile, candidat PSD la Camera Deputaților