InfoTrip, în zona Rupea

InfoTrip, în zona Rupea

În cadrul evenimentului Transylvania Tourism Fair, desfăşurat la Brașov, în perioada 17 – 19 martie 2017, a fost organizată şi o deplasare, sub genericul InfoTrip, în zona Rupea, în data de 18 martie 2017. Au fost vizitate următoarele obiective turistice: Cetatea Rupea, cu prezentarea implementării proiectului și a importanței renovării cetății pentru dezvoltarea orașului și a zonei; Biserica din satul Viscri, comuna Buneşti, unde s-a vizitat ansamblul architectural, a avut loc o întâlnire cu membrii Asociației „Viscri Începe”, care au prezentat șantierul de restaurare a unei case cu metode tradiționale, după care a avut loc o vizită la o pensiune din comuna Buneşti, realizată cu fonduri europene.
Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii își propun să promoveze la nivel național o zonă a județului Brașov mai puțin cunoscută, mai puțin dezvoltată din punct de vedere economic, dar foarte bogată în obiective cultural-turistice.

Cetatea Rupea

La evenimentul InfoTrip în zona Rupea au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Promovare şi Dezvoltare Turistică Braşov, ai Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, ai Agenţiei Metropolitane Braşov şi câţiva operatori din turism.
Primul popas s-a făcut la Cetatea Rupea, unde invitaţii au fost primiţi de primarul oraşului Rupea, Nicolae Bărdas, care a vorbit despre istoricul cetăţii şi despre reabilitarea cetăţii şi introducerea ei în circuitul turistic. De asemenea, au fost prezentate câteva proiecte de viitor de promovare a zonei, de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor şi de dezvoltare durabilă. Pentru că în zonă există o problemă legată de transportul turiştilor, primarul Nicolae Bărdas a anunţat că are în vedere ca să introducă un transport cu trăsuri trase de cai, în aşa fel încât turiştii să poată să facă un circuit turistic, în care să fie incluse şi muzeele din zonă.

Cetatea Viscri

Vizita la Cetatea din satul Viscri a fost foarte interesantă, deoarece oaspeţii au avut posibilitatea să admire uliţa care duce la cetate şi care a fost pietruită cu pietre aduse din râu, drumul fiind pavat exact ca în urmă cu 100 de ani. De asemenea, au fost admirate faţadele caselor ţărăneşti, cu zugrăveli după tehnici vechi, folosite de oameni pe vremuri. Fernolend Caroline, în prezent consilier judeţean, preşedinte al Fundaţiei “Mihai Eminescu” Trust a declarat: “Satul trainic este însuflețit de oamenii săi și făcut să dureze în timp. Un sat trainic este ca un stup în care fiecare are o treabă anume iar rezultatul implicării tuturor face ca stupul să producă și pentru sine, și pentru alții, și, în final, să trăiască armonios și sănătos. Aici am inițiat cel mai vechi proiect, Satul Trainic, un program de dezvoltare sustenabilă rurală. Satul ajunge să fie trainic după ce sunt încurajate și dezvoltate acţiunile de restaurare a patrimoniului cultural, respectiv clădiri, peisaj, meşteşuguri şi practici agricole tradiţionale.”
În cadrul Cetăţii a fost organizat un muzeu cu piese vechi, specifice satului transilvănean săsesc. Pentru păstrarea meșteșugurilor cu caracter practic, au fost organizate cursuri de meşteşuguri tradiționale (tâmplărie, dulgherie, zidărie, fierărie etc.) și au fost deschise mai multe ateliere meşteşugăreşti.

Ileana Gafton Dragoş