23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

În fiecare an, la 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ștefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ștefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice și liturgice păstrate până în zilele noastre.



Cu acest prilej, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan se vor organiza manifestări dedicate acestei sărbători, care vor cuprinde expoziţii, vizionări de filme documentare, exerciţii de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.

Forțele Terestre reprezintă o componentă importantă a securității României, având capacitatea de a acționa în toată gama operațiunilor militare.



Mihaela Banu