Epilarea inghinală, periculoasă pentru sănătate

Epilarea inghinală, periculoasă pentru sănătate

Părul pubian nu există degeaba, ci are motive bune pentru care se afla acolo, susțin dermatologii. Acesta protejează pielea sensibilă și mucoasa zonei genitale, iar îndepărtarea lui prin epilare înlătură de fapt stratul de protecție și te expune microbilor.

Epilarea lasă cale liberă bacteriilor

Epilarea cu ceară smulge, pe lânga părul nedorit, și bucăți mici din stratul superior al pielii, fapt ce deschide porțile pentru ca bacteriile să intre în corp. Mai mult, procedeul de epilare inflamează zona și captează bacteriile sub piele. Din acest stadiu, pielea devine un spațiu propice infecțiilor cu stafilococ, foliculită și a firelor de păr crescute sub piele.
Dermatologii țin să reamintească un lucru general valabil, și anume: de fiecare dată când faci ceva ce compromite integritatea corpului tău, dacă nu îl lași să fie așa cum e conceput de natură, îți sporești automat riscul de infecție.

Veruci, HPV, herpes

Riscul contaminării există chiar și dacă se utilizează ceară și ustensile de unică folosință. Veruci vulgare, plane, negi, herpes, HPV, toate aceste riscuri de contaminare ți le asumi o dată cu epilarea inghinală.
Când vine vorba de epilarea inghinală, riscurile sunt extrem de ridicate, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet, boli cronice renale sau de ficat, probleme de natură dermatologică precum eczemă sau psoriazis sau cele care au un sistem imunitar scăzut.

Totuși, există câteva modalități simple pentru evitarea oricaror pericole:

1. Ai mare grijă la alegerea salonului
Igiena trebuie să fie respectată în salonul în care te epilezi, întrucât chiar și patul pe care te așezi (acesta ar trebui să fie acoperit cu hârtie medicală de unică folosință) poate să dea naștere la infecții parazitare.

2. Interesează-te ce tip de ceară se folosește
Ceara mai densă e cea mai bună întrucât este mai blândă cu pielea și se lipește de firele de pîr și nu de piele, spre deosebire de cea folosită în aparat care se înlătură cu bandă. Chiar dacă aceasta din urma este mai rapidă, ea este totuși mai lipicioasă, deci mai dureroasă, și creează microleziuni la nivelul pielii.

3. Nu ignora semnele unei infecții
După epilare, este bine să urmărești evoluția aspectului pielii din zonă. Dacă ai fire de păr crescute sub piele, erupții cutanate, roșeață, mâncărimi, senzații de arsură sau chiar răni deschise, cu sânge, ai grijă să îți dezinfectezi zona și să o vindeci, înainte să se transforme într-un focar de infecție.

Sursa: csid.ro