Aparatură medicală din cărţi

Aparatură medicală din cărţi

Spitalul Clinic Județean de Copii din Brașov va avea la dispoziție aparatură medicală necesară, în valoare de 24.500 de euro, datorită donației făcute de Organizația Salvați Copiii România, cu sprijin Libris.ro, în programul de combatere a mortalității infantile. Banii au fost strânşi exclusiv din donaţiile făcute de cumpărătorii de cărţi de pe www.libris.ro, care, la finalizarea fiecărie comenzi erau întrebaţi dacă nu vor să facă şi o mică donaţie.

O nevoie continuă

Spitalul Clinic Județean de Copii din Brașov deservește atât județul Brașov, cât și județele Covasna și Harghita. Aici sunt îngrijiți anual peste 900 de copii cu patologii grave, cum este insuficiența de organe. O mare parte din aparatura medicală depășește 30 de ani de când este folosită. Organizația Salvați Copiii România și Libris Brașov au decis să sprijine efortul medicilor, prin punerea la dispoziția acestora a patru monitoare funcții vitale, patru injectomate și patru pulsoximetre, de care spitalul avea nevoie.
„Degeaba avem profesionişti, dacă nu avem aparatură, este o realitate cu care ne confruntăm”, declară managerul spitalului, dr. Liviu Muntea.
”Atunci când avem de-a face cu patologii grave, aparatura medicală adecvată unei intervenții rapide și funcționale este, pur și simplu, o șansă în plus pentru salvarea acestor copii. Este crucial că medicii să aibă la îndemână instrumentarul care ajută în intervenția imediată și în monitorizarea funcţiilor vitale ale pacienților”, a spus Dr. Maria Mitrică, Șef de secție la Spitalul Clinic Județean de Copii din Brașov.

Un parteneriat de trei ani

În ultimii trei ani, Salvați Copiii a mai dotat și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie ”Dr. Ioan Aurel Sbârcea” din Brașov, cu un monitor de oximetrie cerebrală, un monitor electroencefalograf, un ventilator de suport respirator, un incubator performant și alte echipamente.

”Sunt deja șase ani de când Salvați Copiii România derulează un amplu program de reducere a mortalității infantile, a cărei rată plasează țara noastră pe primul loc din Uniunea Europeană. Este un efort imens, pentru că trebuie să intervenim pe mai multe paliere, de la accesul la servicii medicale în rural până la dotarea maternităților și secțiilor speciale cu aparatură medicală fără de care acești copii nu pot fi salvați. Așa am adăugat programului acest palier al secțiilor de pediatrie, unde timpii de intervenție sunt cruciali pentru că medicii să îi poată salva pe copii”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Libris Brașov s-a alăturat proiectului Salvați Copiii de reducere a ratei mortalității infantile în România din decembrie 2014, metoda pusă la dispoziția utilizatorilor fiind una foarte simplă. La fiecare comandă plasată pe Libris.ro, acestora li se oferă opțiunea de a dona pentru Salvați Copiii 1 leu, 3 lei, 5 lei, 10 lei sau o altă sumă. De la an la an s-a observat o creștere în media donației, ajungând în 2017 la 3,17 lei, însă cea mai mare donație, de 350 lei, a venit din județul Argeș. Până acum, sumele donate au fost folosite pentru echiparea Spitalului de Copii Sfânta Maria Iași, Spitalului de Obstetrică Ginecologie ”Ioan Sbârcea” Brașov, Maternității Filantropia din București și Maternității ”Dominic Stanca” Cluj-Napoca.

”Fiecare dotare pe care o realizăm în acest parteneriat cu Salvaţi Copiii este o bucurie pe noi, cei de la Libris, dar şi o lecţie de viaţa pe care ne-o dau, luna de luna, clienţii noştri. Am înţeles, cu toţii, că este important să credem că stă şi în puterea noastră să facem mai bună şi mai frumoasă lumea în care trăim, dar şi acţionam ca atare! Peste 200.000 de clienţi Libris au avut încredere în proiectul propus de noi, în Libris şi în Salvaţi Copiii şi, datorită lor, mii de copii aflaţi în dificultate au o şansă în plus la viaţă. Faptul că am reuşit, o librărie online şi oamenii care cred în ea, să colectăm 145.000 de euro cu care să dotăm unităţi medicale importante din România ne dă speranţă", a declarat Laura Țeposu, Director Dezvoltare Libris.
”Este deja a cincea dotare pe care Salvaţi Copiii o face împreună cu Libris.ro. Dincolo de faptul că secțiile pentru copii primesc aparatură medicală vitală pentru salvarea pacienților, o reușită a acestui demers este responsabilizarea unor oameni aparte - cititorii. Suntem extrem de bucuroși că solidaritatea se manifestă și că, împreună, putem contribui la salvarea vieților acestor copii”, a declarat Amalia Năstase, ambasador a programului de reducere a mortalității infantile.

Cum mai puteţi ajuta

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular. Ea va fi completată de administraţia financiară.

Daniel Giurma