Posesorii de căruţe din Săcele ar putea colecta gunoiul

Posesorii de căruţe din Săcele ar putea colecta gunoiul

Virgil Popa, primarul din Săcele, vine cu o propunere neobişnuită pentru a rezolva problema curăţeniei din Cartierul Gârcini. Operatorul de salubritate ar putea apela la căruţaşi pentru transportul deşeurilor menajere. În zona respectivă este greu de pătruns cu maşinile din cauza căilor de acces înguste. O altă problemă este faptul că 11 containere de gunoi nu sunt folosite de populaţia din zonă.

Cât costă salubrizarea la Săcele

Săcele este al doilea oraș ca populație din județul Brașov, iar ca suprafaţă a UAT-ului, este cel mai mare din județ. (în țară este pe poziția a 2-a, după Broșteni,Suceava).
Acest fapt implică și costuri mari în privința salubrizării. În anul 2016 , municipiul Săcele a plătit pe servicii de salubritate 1.078.926 lei. La această sumă s-au adăugat 229.416 lei pt ecologizare și 2418 lei pentru neutralizarea cadavrelor de animale. În total, 1.310.761 lei. Primăria municipiului Săcele are un contract (de delegare al gestiunii serviciului public de salubrizare din mun. Săcele) prin concesiune, pe o perioadă de 5 ani, încheiat în anul 2014, cu firma SC Cibin SRL. Anul acesta 2017, pentru salubritate s-au plătit pe primele 4 luni ale anului 487.714 lei.

Problemele din Gârcini

O zonă mai specială a Municipiului Săcele este cartierul Gârcini. Aici a fost făcută o primă acțiune de ecologizare de primăvară care a costat 163.163 lei. Totalul salubrizării pe întreg municipiul pe primele 4 luni este de 650.877 lei, iar din acest total ecologizarea pe zona Gârcini reprezintă 25 %, potrivit datelor furnizate de primarul Virgil Popa.
Ecologizarea nu a fost realizată în tot cartierul, iar în luna aceasta urmează să se intre pe strada Lacului, în spatele școlii generale nr.5, unde va fi mult de lucru. Acțiunile vor continua, de altfel, pe tot parcursul anului.
Referitor la această zonă, primarul anunţă că se gândeşte la un plan de implicare a locuitorilor din Gârcini în aceste acțiuni de ecologizare. „Ideea este ca în centre de colectare a deșeurilor menajere puse la dispoziție de municipalitate, să implicăm populația în colectarea acestora și aducerea acestora în centrele de colectare. Mai precis, vrem să stăm de vorbă cu proprietarii de căruţe, sunt circa 300, să înceapă să iasă pe căile de acces şi să colecteze ei gunoiul din zona Gârcini. Accesul în zonă este dificil, pentru că acolo nu sunt străzi, ci uliţe. Avem experienţa cu fierul vechi care se găsea pe albia râului Tărlung în  anii 90. A fost acel element important că s-au dat bani pentru fierul vechi. Gândim o formulă de felul acesta cu gunoiul. Va trebui să-i motivăm ca să alerge ei după gunoi şi să-l ducă acolo unde le indicăm. Ei vor duce gunoiul pe o platformă betonată, iar de acolo va fi ridicat de operatorul de salubritate”, declară Virgil Popa.
La ora actuală, în cartierul Gârcini sunt amplasate 8 containere de 4 mc, 2 containere de 7 mc, 1 container de 11 mc, care se ridică în medie de  două ori pe săptămână. În ianuarie s-au ridicat 263mc, iar în februarie, 303mc de gunoi menajer. Totuşi gunoiul nu este deşertat în containere, ci lângă acestea, arată primarul.
„Cartierul Gârcini este o zonă în care o să avem mult de lucru și pe alte direcții, pe educație, pe infrastructură, și sperăm ca în câtiva ani lucrurile să arate altfel și aici”, încheie acesta.

Iulian Vasilică