Julian Assange scapă de ancheta pentru viol

Julian Assange scapă de ancheta pentru viol

Procurorii suedezi au decis să renunţe la ancheta judiciară care îl viza pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, pentru viol, anulând mandatul său de arestare, poliţia britanică anunţând însă că acesta va fi arestat dacă va părăsi sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, informează The Local. În cadrul unei conferinţe de presă, procurorul general de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie din Suedia, a declarat că ancheta preliminară privind o acuzaţie de viol şi de agresiune sexuală a fost închisă.
„Având în vedere că toate opţiunile de avansare a anchetei sunt acum epuizate, se pare că, în lumina opiniilor exprimate de Curtea Supremă nu mai este proporţională menţinerea deciziei de anchetare a lui Julian Assange în absenţa sa şi a unui mandat european de arestare ”.
Unul dintre avocaţii lui Julian Assange a afirmat că fondatorul Wikileaks ia în considerare iniţierea unei acţiuni judiciare împotriva Suediei. Poliţia Metropolitană a confirmat însă că arestarea lui Assange, în vârstă de 45 de ani, este obligatorie în cazul în care acesta va ieşi din clădirea ambasadei Ecuadorului în Marea Britanie. El s-a refugiat acolo pentru a evita extrădarea în Suedia. Ancheta a durat șapte ani.

R. Enache