Două femei în scaun cu rotile, la conducerea ADMR

Două femei în scaun cu rotile, la conducerea ADMR

Sâmbătă, 27 mai 2017, la Vâlcele, județul Covasna, a avut loc Adunarea generală ADMR - Asociația Distroficilor Muscular din România. În cadrul acestei asociații sunt înscriși 1.200 de membrii, toți cu diferite afecțiuni ale distrofiei musculare. Stând de vorbă cu medici de specialitate, aceștia ne-au spus că sunt 81 de forme de distrofii musculare și ne-au mai informat că, în ultimul timp, tot mai mulți copii se nasc cu astfel de afecțiuni sau le dobândesc pe parcurs.
În prezent, conform unor statistici rezultă că, la nivel de țară, 35.000 de persoane suferă de distrofii musculare, iar potrivit unor date oficiale doar la Spitalul de recuperare din Vâlcele s-au prezentat, până în anul 2000, în jur de 20.000 de persoane. Toți au beneficiat de consultări de specialitate, de internări și de activități recuperatorii. În toată această perioadă, mulți dintre ei au decedat.

Lupta pentru respectarea legii

La Adunarea Generală a fost prezentat Raportul de activitate pe ultimii patru ani și a fost aleasă noua conducere a Asociației Distroficilor Muscular din România.
A fost realeasă președinte al ADMR, Maria Teodorescu, care va duce mai departe proiectele asociației și va lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, Consiliul de Administrație va realiza și alte proiecte care să vină în sprijinul persoanelor cu distrofii musculare. Lupta nu va continua până când legea va fi respectată în ceea ce privește realizarea de rampe la mijloacele de transport în comun și până când unicul spital de recuperare nu va fi redeschis la Vâlcele, județul Covasna. În altă ordine de idei, un proiect important este extinderea corpului de clădire, în așa fel încât să fie realizate noi spații pentru desfășurarea unor activități educative cu copiii și activități de prevenție medicală, alături de cele de recuperare fizică și psihică.
În funcția de vicepreședinte al fost realeasă Daniela Tontsch. Este demn de menționat faptul că atât președintele, Maria Teodorescu, cât și vicepreședintele, Daniela Tontsch sunt persoane cu dizabilități, aflate în scaun cu rotile. Cinste lor pentru tot ceea ce fac pentru ADMR și pentru membrii ei, toți persoane cu afecțiuni grave, în fotoliu rulant. Nu pot decât să le urez succes, multă sănătate și realizări maxime! Felicitări!
Sâmbătă, aproape 100 de persoane cu distrofii musculare s-au întâlnit la Asociația Distroficilor Muscular din România, cu sediul la Vâlcele, județul Covasna pentru a participa la Adunarea Generală. Toți membrii asociației au venit din întreaga țară, fiecare cu ce a putut: unii au venit cu mașinile iar alții cu trenul, însoțiți de membrii familiilor. Vremea nefavorabilă nu i-a împiedicat să plece de acasă și să ajungă la sediul din Vâlcele, loc atât de drag lor.

Emoții și lacrimi pentru fostul Spital

Stând de vorbă cu acești oameni speciali, suferinzi și mâhniți sufletește i-am întrebat de ce au lacrimi pe obraji. "Păi cum să nu avem când ne uităm la Spitalul de Recuperare din Vâlcele și vedem în ce hal a ajuns, abandonat și mort. Aici a fost viața noastră, aici am beneficiat de tratamente recuperatorii, aici au fost medicii noștri care ne primeau cu căldură, aici am avut profesori de sport și de medicină sportivă, aici a rămas sufletul nostru cu bune, cu rele. Simt că mi se rupe inima când mă uit la el. Toți suntem dispuși să ne luptăm pentru deschiderea spitalului. Aici au fost aduse paturi speciale pentru noi. Nu știu ce s-a întâmplat cu ele, au dispărut. Puteau să ni le dea nouă la asociație sau la bolnavi. Unii nu au pe ce să își pună capul, sau au niște paturi șubrede din cauză că oamenii nu se pot așeza ușor în ele, datorită bolii. " , a declarat Eugen.

O masă caldă

Persoanele cu distrofii musculare prezente la ședință au beneficiat de o masă caldă, constând într-un meniu complet, inclusiv prăjituri, gogoși, apâ și sucuri. Oamenii au mâncat pe săturate. Această masă a fost mai mult decât binevenită deoarece majoritatea sunt persoane sărace, fără venituri și trăiesc la limita de subzistență.

Ileana Gafton Dragoș