Manevrele militare de la Cincu s-au încheiat cu speranța că, totuși, nimic din ce s-a exersat nu va fi nevoie să fie pus vreodată în practică!

Manevrele militare de la Cincu s-au încheiat cu speranța că, totuși, nimic din ce s-a exersat nu va fi nevoie să fie pus vreodată în practică!

Peste patru mii de militari din nouă state, avînd aproximativ cinci sute de mijloace tehnice, au participat în ultimele zile la Cincu, în judeţul Braşov, la cel mai mare exerciţiu NATO din 2017 - Noble Jump 2017, al cărui plan a fost întocmit în detaliu la summit-ul din Ţara Galilor. Militarii români și din alte armate au folosit cinci sute de mijloace tehnice, ,,pentru a demonstra capabilitatea de a disloca rapid forţe de luptă într-un anumit punct”, după cum au precizat surse militare de rang înalt, care au supervizat manevrele.
Printre execrcițiile prezentate în Poligonul militar de la Cincu s-a numărat și neutralizarea unui inamic, pentru a restabili o frontieră internaţională. A fost o parte din exerciţiul central al pregătirii, „Noble Jump”, care a testat capacitatea forţelor NATO de a răspunde în cel mai scurt timp posibil la provocări de securitate în interiorul Alianţei. De remarcat că în timpul exercițiului, maşinile de luptă şi militarii au tras cu muniţie reală, iar luptătorii de la sol au fost susţinuţi aerian de avioane MIG 21 Lancer, de elicoptere Apache americane şi Puma româneşti. Noble Jump 2017 este un exerciţiu planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli.
Este o realizare semnificativă faptul că am reuşit să aducem forţe din 7 naţiuni, de peste tot din Europa, şi USA, respectiv din Norvegia, Anglia, Polonia, Albania, Germania, Spania. Toate s-au întâlnit aici după o deplasare de 6-7 zile, urmate de o altă săptămână de instrucţie de integrare. Din punctul meu de vedere este o realizare extraordinară, pusă în practică foarte rapid”, a spus general maior Ian Cave, directorul exercitiului, reprezentant al Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli.
Dizlocarea unui număr atât de mare de oameni și tehnică de luptă a arătat că forțele aliate sunt capabile să acționeze în situații reale, în orice moment, însă speranța este ca acest lucru să nu fie necesar vreodată...
D. D.