Pentru ce obiective s-au dat bani prin PNDL

Pentru ce obiective s-au dat bani prin PNDL

Social-democraţii braşoveni sunt de părere că sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor la proiectele finanţate prin PNDL2, ca urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților privind construcția-modernizarea de creșe și școli, alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare, construcția,amenajarea ori modernizarea drumurilor.

În județul Braşov suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor, grădiniţelor și școlilor, este de 53,340,135.29 lei.
Pentru extinderea rețelelor de canalizare s-au alocat 206,578,670.48 lei, iar pentru introducerea apei curente 74,363,131.96 lei.
În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor, străzilor şi podurilor, resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 245,167,439.41 lei.
Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județ care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt: Extindere și reabilitare stație de epurare ape uzate, din orașul Zărnești, județul Brașov în valoare de 25,044,864.54 lei, Înființare rețea de canalizare, racorduri, rigole, accese riverani și trotuare, în satele Dălghiu, Vama Buzăului și Acriș, comuna Vama Buzăului, județul Brașov 24,695,594.00, Reabilitare DJ 132 Rupea - Homorod - Mercheașa - Jimbor - lim. județ Harghita km 0+000-18+250, în valoare de 38,280,000.00 lei, sau Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660 în localitatea Voila 15,000,000.00, un obiectiv MApN şi NATO
“Îi felicit pe toţi aleşii locali care au ştiut care este interesul comunităţii lor şi au întocmit proiecte viabile, care au fost aprobate, după ce s-au cerut clarificări suplimentare şi după ce s-a încheiat evaluarea ministerială. Este important ca localităţile judeţului Braşov să fie modernizate din toate punctele de vedere, al apei şi canalizării, al refacerii şcolilor sau al drumurilor. Misiunea primarilor nu s-a încheiat însă. Din acest moment le revine responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Până la urmă este vorba despre creşterea calităţii vieţii pentru toţi românii, aşa cum ne-am asumat în faţa cetăţenilor”, a declarat preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564
Poitrivit PSD, pentru prima dată fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor.
În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. “Ca urmare, indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora”, susţin social-democraţii într-un comunicat de presă.

I.V.