ANSVSA: Precizări referitoare la depistarea, în unele țări din Uniunea Europeană, de ouă contaminate cu Fipronil

ANSVSA: Precizări referitoare la depistarea, în unele țări din Uniunea Europeană, de ouă contaminate cu Fipronil

Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele țări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări:

“Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens și nu există nicio informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România.
Din datele pe care le deținem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătății, instituția competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Națională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanță activă).
Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Național de Referință din subordinea ANSVSA a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conține Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competențelor specifice).

Acest produs se utilizează ca insecticid în: locuințe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, școli,închisori, teatre etc.), clădiri industriale și comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri și vapoare).
Utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucțiunile de folosire și domeniul pentru care este destinat.
Fipronil mai este utilizat și în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca și produs antiparazitar.

ANSVSA monitorizează atent această situație și, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în țara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcție de situație.
Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparține familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnitele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.”

Serviciul Comunicare al ANSVSA