Sesiune extraordinară la Parlament pe tema pensiilor speciale, indemnizației de creștere a copilului și majorării salariale pentru polițiști

Sesiune extraordinară la Parlament pe tema pensiilor speciale, indemnizației de creștere a copilului și majorării salariale pentru polițiști

Camera Deputaților și Senatul au fost convocate, marți, în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanțele de urgență adoptate săptămâna trecută de Guvern, printre care cele referitoare la pensiile speciale, plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului și majorarea salariilor pentru polițiști și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.
Ședințele de plen sunt programate pentru ora 15.00 și vor fi luate în discuție ordonanțele de urgență cu care sunt sesizate în calitate de primă cameră.

Vineri, Guvernul a adoptat mai multe proiecte de acte normative, printre care și o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
De asemenea, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, se arăta într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Guvernul preciza că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării acestei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată la 8.500 de lei lunar, conform unei ordonanțe de urgență adoptate tot în ședința de vineri. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare.
Executivul arăta că, la nivel național, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 încasează sume care depășesc 9.000 lei.
O altă decizie luată vineri de Guvern și care va ajunge în dezbaterea Parlamentului este majorarea salarială de până la 15% din salariul de bază pentru polițiști și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

M.B.