Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul este marcată de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la 29 august. Acesta s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul” datorită faptului că a anunţat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod ordona tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezatorul era în temniţa din Castelui lui Irod, de la Maherus. Motivul întemniţării este unul simplu: Ioan îl critica public pe Irod, pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă, alături de Irodiada, soţia fratelui său. Urându-l până în maduva oaselor, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea, să îi spună lui Irod că doreşte capul lui Ioan ca răsplată. Irod, de teamă ca Ioan Botezătorul ar putea învia, decide ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe cand capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.
Conform tradiţiei, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim, în multele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraţilor Constantin şi Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Aşadar, cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul a luat loc la Emesa, în anul 453.
Această Sărbătoare reprezintă ultima mare Sărbatoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Tradiţii şi obiceiuri

În această zi se ţine post aspru. De asemenea, este recomandat ca să nu se manânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale, nu se foloseste cuţitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna. Tot un obicei care vine din popor, este acela de a ţine post „de la cruce până la cruce”. Acest post era unul de două săptămâni, care totuşi nu este consemnat în calendarul creştin. Postul avea rolul de a îi curăţa pe toţi cei care au săvârşit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi, mâncau doar turte de grâu sau mălai.

M.B.