1 septembrie - Începutul anului bisericesc

1 septembrie - Începutul anului bisericesc

Spre deosebire de anul civil, care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Potrivit tradiţiei moştenită din Legea Veche, în aceasta zi s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publica. Începutul anului bisericesc a fost hotărât de cei 318 Sfinţi Părinţi participanţi la Sinodul I de la Nicea în anul 325, pe considerentul că, după calendarul iudaic, intrarea în sinagoga din Nazaret a Mântuitorul, după întoarcerea din pustia Carantaniei, s-a făcut în luna a șaptea, numită Tișri care corespunde în calendarul nostru lunii septembrie.
La romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, adică duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.

Sărbătorile importante, legate de această dată

Toate sărbătorile din calendarul nostru gravitează în jurul acestei zilei. Astfel, anul bisericesc se încheie în luna august, când avem sărbătorile Adormirii Maicii Domnului la 15 august şi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la 29 august şi începe imediat, la 8 septembrie, cu Naşterea Maicii Domnului. Tot la 1 septembrie, inima creştinismului răsăritean pentru mai bine de o mie de ani – Imperiul Bizantin – îşi începea noul an. Acesta este și sensul cuvântului de la începutul sinaxarului – indicton. Prima zi a calendarul constantinopolitanilor se numea indicton, adică prăznuirea momentului în care Dumnezeu a început crearea lumii.

Şi evreii încep anul bisericesc în luna septembrie

Evreii încep calendarul cu luna Tisri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot. Mai existau şi alte motive pentru care evreii serbau în mod deosebit luna septembrie. În această lună, apele potopului au scăzut şi corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat; Moise a coborât de pe Sinai cu tablele Legii; s-a început construirea cortului Domnului.

Mihaela Banu
Foto: ziarullumina.ro