Sf. Părinți Ioachim și Ana, prăznuiți la Biserica din Dâmbul Morii

Sf. Părinți Ioachim și Ana, prăznuiți la Biserica din Dâmbul Morii

Biserica de la Dâmbul Morii (Brașov) și, odată cu ea toată creștinătatea ortodoxă, prăznuiește sâmbătă, 9 septembrie 2017, pe Sf. Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Lăcașul de cult din localitate are ca hram „Sfinţii, Drepţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana”, dar și pe Sf. Ierarh Andrei Șaguna și pe Sf. Arhidiacon Ștefan, iar cu această ocazie părintele paroh Constantin Neagovici îi așteaptă pe credincioși în număr cât mai mare vineri, 8 septembrie 2017, de la ora 17.00, la slujba Vecerniei, Litiei, Aghiasmei Mici și Acatistului Sfinților Părinți. Sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 8.30, va fi oficiată Utrenia, iar de la ora 10.00, Sfânta Liturghie.
Sfântul Ioachim era din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David. Ana era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Ioachim și Ana au fost căsătoriți timp de cincizeci de ani fără să aibă copii. Au trăit în liniște și credință, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei înșiși și dând o treime săracilor și o treime Templului, ei fiind foarte înstăriți. Cei doi s-au rugat cu stăruință Domnului să facă cu ei minunea pe care El a făcut-o cu Avraam și cu Sara și să le dea un prunc care să aducă bucurie bătrâneții lor. Domnul le-a trimis îngerul Său, care le-a dat vestea bună că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii”. Ana a rămas în curând însărcinată, iar peste nouă luni a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria, pe 8 septembrie.
La vârsta de trei ani, Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară la templu și au închinat-o slujirii lui Dumnezeu, încredințând-o preotului Zaharia. Atunci, după ce părinții ei au adus sacrificii Domnului (după obiceiul vremii), au lăsat-o împreună cu celelalte fecioare în apartamentele Templului să crească acolo. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie. În următorii șapte ani, Dreapta Ana și Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, până la moartea lor. Sfântul Ioachim a trăit 80 de ani, iar Ana 79 de ani. Prăznuirea adormirii Sfintei Ana are loc în 25 iulie.
Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii.
D.D.