Site pentru compararea comisioanelor practicate de bănci

Site pentru compararea comisioanelor practicate de bănci

Românii vor putea să facă un studiu de piață în privința comisioanelor percepute de bănci. Acest lucru va fi valabil după ce un act normativ, aflat acum în Camera Deputaților, va începe să fie aplicat. Este vorba despre transpunerea unei directive europene privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.
”Uniunea Europeană a dorit acest act normativ pentru asigurarea transparenței și comparabilităţii comisionelor. Compararea comisionelor între bănci nu poate fi realizată dacă băncile nu utilizează aceeaşi terminologie, adică dacă au deniumiri diferite pentru aceleași comisioane. Noi standardizăm această terminologie, care va putea fi găsită de fiecare cetăţean. Statul, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, va avea o pagină web de comparare a comisionelor pentru ca fiecare cetăţean să poată să ia o decizie în cunoștință de cauză, pe baza comparaţiei transparente a costurilor aferente unor operaţiuni bancare”, anunță deputatul PSD Mihai Mohaci.
Potrivit parlamentarului, în acest moment, Legea 113/2009 stabileşte serviciile de plată, dar care nu impune totuși o terminologie standardizată, adică nu vine în amănunt în ajutorul cetăţeanului. De aceea se impunea această directivă europeană, pentru că nu exista transparenţă în comparabilitatea comisioanelor
Proiectul de act normativ a trecut de Comisia pentru industrii, a primit raportul Comisiei de buget și urmează să ajungă în plenul Camerei, decizională. Era nevoie de intervenția legislativă, pentru ca românii să nu mai fie lăsați la discreția insituțiilor financiare, reiese din expunerea deputatului PSD.
”Atunci când se punea problema acelor dobânzi de 200% la IFN-urile pe care le autoriza, BNR nu intervenea să le atragă atenţia că au ajuns să facă un fel de camătă legală. Nu intervine nici acum, de altfel. De aceea ne-am trezit şi cu ROBOR-ul crescut, pentru că Banca Naţională nu a intervenit la timp”, afirmă Mihai Mohaci.

Iulian Vasilică