Hârseniul va arăta ca un orăşel, dar va rămâne comună

Hârseniul va arăta ca un orăşel, dar va rămâne comună

Proiectele prin care administraţia locală din Hârseni a cerut bani în ultimii ani sunt toate de infrastructură. Zeci de milioane de lei au fost sau vor fi folosiţi pentru reţele de apă-canal, modernizare de drumuri, ba chiar pentru înlocuirea corpurilor de iluminat actuale, cu lămpi cu LED.

PNDL 1, patru proiecte

Primarul din Hârseni a făcut, într-o conferinţă de presă, o prezentare a stadiului implementării celor patru proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1. Construcţia Căminului Cultural din satul Sebeș este realizată în proporţie de 95% , într-un proiect finanţat cu 2,5 milioane lei. Au fost cerute 10 milioane de lei pentru a face o reţea de alimentare cu apă în lungime totală de 33 km, cu staţie proprie de filtrare. 60% din lucrare este gata. De asemenea, se construieşte şi reţeaua de canalizare care are aceeaşi lungime, de 33 km, cu staţie de epurare proprie, finanţată prin acelaşi program cu 13 milioane lei. Stadiul de execuţie este de 70%.
„Asfaltarea unui drum comunal DC 69 care face legătura între comuna Hârseni şi comuna Recea, cu trecere prin satele Hârseni, Copăcel pe o lungime de 2,5 km, a ajuns la final. Vom face recepţia lucrărilor, care au costat 1,9 milioane lei, săptămâna viitoare. Aici, reţelele de apă şi canalizare au fost realizate 100%, cu tot cu branşamente la cetăţeni. Cele trei proiecte nefinalizate vor fi gata în 2018”, declară edilul Mihai Oltean.

PNDL 2, încă patru proiecte

În PNDL 2 Hârseniul a primit aprobare pentru finanţarea altor patru proiecte. Unul este de modernizarea drumurilor comunale, adică tot ce înseamnă străzi neasfaltate în comună. Este vorba de 14,3 km, iar costurile se vor ridica la circa 13 milioane lei.
“Al doilea proiect este cel prin care se va moderniza drumul comunal DC 69A Valea Sebeş, pe o lungime de 4,4 km, ceea ca va însemna cheltuirea a 4,8 milioane lei. Vrem ca această zonă să o declarăm turistică, după ce vom moderniza infrastructura. Aici exista cândva o mânăstire, care a fost demolată, bombardată. Am găsit amplasamentul, mai există o urmă a acesteia, studiem posibilitatea de a o reface. De altfel în direcţia turismului credem că am mai putea profita de faptul că de la noi începe traseul Munții Făgărașului. Avem mai multe trasee, pe raza comunei noastre, avem niște bucle de traseu amenajate, pe care oamenii pot veni să se plimbe, sunt omologate de Salvamont”, anunţă primarul.
La Hârseni va fi realizat tot ce înseamnă rigole şi podeţe de acces în curţile oamenilor, în satul Copăcel. Amenajările, care le includ pe cele pentru ape pluviale, dar şi pe cele ale trotuarelor, se ridică la 5,4 milioane
Prin al patrulea proiect vor fi schimbate cele 485 de corpuri de iluminat de pe stâlpi, cu lămpi ecologice, cu LED. Costurile se vor ridica la 450 mii lei.
“PNDL 2 va fi aplicat doar în momentul în care vom realiza rețelele de apă și canalizare. Practic, toată comuna este un şantier, dar când vom încheia lucrările, localitatea va arăta ca un mic orăşel. Vom rămâne comună”, dă asigurări primarul.
Comuna Hârseni are 2250 de locuitori, o suprafaţă de 15 mii de hectare, compusă din patru sate, Hârseni, Mărgineni, Copăcel, Sebeş și un cătun, Măliniș.

Daniel Giurma