Contacte şi discuţii în Germania, pentru obiectivele de dezvoltare ale Braşovului

Contacte şi discuţii în Germania, pentru obiectivele de dezvoltare ale Braşovului

Participarea consilierului local Cristian Macedonschi la ”Expo Real” cel mai mare târg european de afaceri pentru sectorul imobiliar internațional și pentru investitori, desfășurat la München între 4 și 6 octombrie, s-a materializat și prin întâlniri și discuții avute cu două personalități din capitala Bavariei la care s-au abordat două proiecte vitale pentru dezvoltarea Brașovului și anume construcția și operarea viitorului aeroport internațional și crearea unui complex expozițional modern pe fosta platformă industrială ”Rulmentul” în nordul municipiului.
La întâlnirea cu domnul Dr. Ralf Gafall, directorul pgeneral Munich Airport International GmbH, s-a scos în evidență posibilitatea unei colaborări și a unui transfer de know-how, privind operarea viitorului aeroport international Brasov-Ghimbav. Operatorului îi revine un rol decisiv pentru rentabilitatea aeroportului prin faptul că acesta poate asigura prezența unor linii aeriene importante. S-a subliniat și potențialul de care dispune Brașovul și zona limitrofă atât pentru transportul de pasageri cât și pentru cel de marfă. ”Brașovul e capitala neîncoronată, dar cu coroană, a turismului românesc”, a spus d-ul Macedonschi făcînd trimitere la denumirea germană a orașului – Kronstadt, adică orașul coroanei. Prezența unor firme germane importante, multe chiar cu sediul în landul Bavaria, este un argument puternic pentru dezvoltarea zborurilor cargo având Brașovul ca punct de plecare sau destinație. În discuție s-ar putea aduce chiar și componenta strategică pentru armata română și pentru NATO dată de poziția centrală și distanța mică până la baza militara NATO de la Cincu.

Al doilea proiect major pentru Brașov, crearea unui complex expozițional modern, a fost abordat la întîlnirea pe care d-ul Macedonschi a avut-o cu d-ul Stefan Rummel, director comercial al organizatorului marelui târg din capitala Bavariiei - ”Messe München”. Prezența unei infrastructuri expoziționale la standardele de azi se leagă firesc de aeroport. Un târg de amploare ar asigura și un număr sporit de turiști de categorie business chiar în sezonul de primăvară și toamnă când numărul turiștilor e mai scăzut. D-ul Rummel, care are și experiența practică conferită de activitate desfășurată în România, și-a declarat disponibilitatea de a consilia administrația orașului în edificarea acestui complex expozițional care ar putea dispune de o suprafață de până la 10 hectare și de existența unor hale industriale dezafectate pe fosta platformă industrială Rulmentul.
În cadrul unei conferințe de presă ținută la sediul Forumului German din Brașov, d-ul consilier local Cristian Macedonschi (FDGR) și-a manifestat intenția de a solicita din partea autorităților administrației locale formularea unei invitații oficiale către domnii Gaffal și Rummel pentru a pune bazele unei posibile colaborări în folosul Brașovului.

În cadrul conferinței de presă, consilierullocal Cristian Macedonschi a prezentat și prezența romănească la ”Expo Real”. Standul țării noastre a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană - AHK România.
La standul României Centrul de dezvoltare a regiunii de Nord-Est, consiliile județene din Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, orașele Oradea și Siret și AHK ca și unele firme (Plana Innova, WDP, Rec Immpuls ș.a) și-au prezentat oportunitățile și facilitățile cu care pot veni în întâmpinarea investitorilor.

La acest târg a avut loc și o dezbatere pe teme economice denumita sugestiv
”România - dinamica și oportunitățile unei piețe noi”
cu participarea unor personalități ca Tatian Diaconu, CEO Immochan România, Christoph Salzer, Director Regional WARIMPEX, dezvoltatori de hoteluri in centrul si sudestul Europei, proprietarii brandului hotelier Angelo.
D.D.