Argument pentru terenul spitalului: ”Orașul nostru a crescut peste terenul vostru, îmi pare rău”

Argument pentru terenul spitalului: ”Orașul nostru a crescut peste terenul vostru, îmi pare rău”

Noul spital al Brașovului se va face chiar pe terenul care, în parte, aparține acum Institutul Cartofului. Și asta chiar dacă proiectul de lege pentru transmiterea unei bucăți de teren s-a întors de la votul din plen, în comisii. Asigurările vin din partea a doi parlamentari social democrați brașoveni. Senatorul Florin Orțan și deputatul Viorel Chiriac au explicat cu ce argumente s-au dus într-o comisie parlamentară, unele de ordin legislativ ,altele care țin de întinderea Brașovului.
Cum s-a construit argumentația
După ce proiectul a fost trimis comisiilor, Consiliul Local a și votat, cu rapiditate două hotărâri. Erau necesare tocmi pentru a putea fi duse în Parlament, pentru că argumentul oponenților fusese că nu reieșea de niciunde că Brașovul vrea terenul pentru un spital, și că e dispus să investească în această direcție
”Un asemenea obiectiv de investiții nu se poate realiza dintr-o singură sursă de finanțare. Înţeleg că se intenţionează accesarea unor împrumuturi, iar eu personal şi formaţiunea pe care o reprezint, nu excludem o asociere cu Primăria Brașov, oraş unde trăieşte jumătate din populaţia judeţului, e normal să responsabilizăm Primăria cu privire la starea de sănătate de populației. Trebuie eforturi susținute din partea tuturor formaţiunilor politice şi a actorilor implicaţi, pentru realizarea acestui proiect”, declară senatorul Florin Orțan.
”Nu doar această comisie a constatat că acolo unde suntem uniţi, avem argumente suficiente pentru un obiectiv foarte clar, lucrurile pot fi înţelese. Vă închipuiţi că vicepreședintele Academiei a avut foarte multe lucruri de susținut. Se cunoștea foarte bine mecanismul transferului de teren. Au încercat să amestece cele două lucruri, v-am dat teren pentru aeroport, de ce nu luați de acolo? Solicitarea noastră este pentru 1,3% din terenul pe care îl are Academia Agricolă, prin Institutul Cartofului. Eu am adus, ca argument suplimentar faţă de expunerea de motive, că Brașovul va deveni metropolă. Ceea ce acum gravitează în jurul Braşovului, peste 20 de ani va fi un pol social foarte mare, de peste 700 de mii de locuitori, care se va întinde până spre Sfântu Gheorghe, Săcele, Bran-Moieciu-Fundata”, relatează Viorel Chiriac, deputat PSD.
”Am spus în comisie, orașul nostru a crescut peste terenul vostru, îmi pare rău”, a completat colegul său.

Potrivirea cu memorandumul Guvernului
Între timp, a avut loc o şedință de guvern pe care senatorul Orțan o consideră istorică. Brașovul a fost luat în Masterplanul de sănătate ,prin poziționarea celor opt spitale de urgență. Există o mapare a necesității serviciilor de sănătate din România. ”S-a considerat că în Brașov, având în vedere zonele arondate, Brașov, Covasna, Harghita, Valea Prahovei. Iată cum memorandumul de Guvern, care prevede că autorităţile locale şi statul vor identifica împreună terenul pentru construirea spitalului vine să se potrivească mănușă pe inițiativa Primăriei, Prefecturii și a parlamentarilor de Brașov. Am economisit minimum șase sau nouă luni, pentru că proiectul va trece în plen. Putem spune că am început construirea spitalului de urgenţă, prin identificarea şi obţinerea acestui teren”, anunță Orțan.
Estimarea celor doi parlamentari e că în această sesiune parlamentară legea va fi gata. O dată ce Brașovul va avea terenul, având ca suport memorandumul, s eva putea depune amendament pe buget, şi cere bani pentru spital. Până atunci mai este de elaborat documentaţia. Primăria a alocat din buget 1,5 milioane lei pentru realizarea studiului de fezabilitate.
”Acesta este parcursul normal. Vă reamintesc situaţia cu aeroportul. Consiliul Judeţean s-a apucat să facă orice alt lucru înainte de a avea terenul. Eu am şi spus acest lucru în comisie, să nu mai facem aceeaşi greşeală. Acum aveam alocarea terenului din partea primăriei, facem alipirea cu cel pe care îl vom obţine. În acel moment putem să venim cu situația cadastrală la zi și să cerem bani pentru investiţie. În HCL se spune că în cinci ani vom avea bani alocați pentru spital. Acesta a fost și un argument hotărâtor când s-a discutat comisie” explică Viorel Chiriac
Câte paturi poate avea
Chiar dacă se vehiculează numere de ordinul a sute de paturi, acest lucru nu este neapărat important, în aprecierea senatorului Orțan. ”Medicina modernă nu gravitează ca acum 25 de ani în jurul numărului de paturi, ci în jurul tehnologiei. Medicina devine tot mai mult out patient: internare de zi, cu costuri mai mici hoteliere dar cu costuri mai mari de tehnologie. Trebuie să ne gândim mai mult ce lucruri de top se vor face, cu ce tehnologii. Cel mai mare spital de boli cardio vasculare, de la Bad Krozingen, unde se face transplant cardio-pulmonar şi se fac 3500 de operaţii pe cord deschis pe an, are 45 de paturi. În medicina modernă, spitalul nu e o unitate medico-socială, unde ne ducem bunica vara când plecăm în concediu. Aici nu trebuie să fie foarte multe paturi. Aceste internări vor fi în unitățile din jur, care nu vor avea același rang şi care vor avea mai multe paturi”.

Iulian Vasilică