Festivalul „Ziua Pietrei”, un început bun

Festivalul „Ziua Pietrei”, un început bun

Duminică a avut loc prima ediţie a festivalului „Ziua Pietrei”, desfăşurat la Racoş în judeţul Braşov, cu 400 de persoane prezente. Programul a fost bogat în activităţi: au avut loc două sesiuni a câte 3 ore de “Poveşti, legende şi istorii locale” – povestite în incinta castelului Sükösd-Bethlen de către arheolog dr. Costea Florea şi muzeograf Ovidiu Savu, urmate de două ture ghidate şi interactive împreună cu experţii Asociaţiei Carpaterra. Filmul 3D Istoria Geoparcului Perşani (finanţat prin programul de cooperare elvetiano-român) a rulat pe durata întregii zile. De asemenea, au fost demonstraţii de sculptură şi cioplit în piatră efectuat de maiştri ai acestor îndeletniciri. Ansamblul Rozmaring din Racoş a încântat asistenţa cu dansuri maghiare în curtea castelului.
Gospodinele din sat au pregătit lichiu (prăjitură săsească), care s-a terminat de la ora 12.30. Localnicii au putut să-şi vândă produsele locale în curtea castelului: gulas, lichiu, tăiţei de casă, imagini cu complexul geologic şi binenţeles comunitatea romă a venit cu mături şi coşuri din nuiele. Zeci de copii s-au bucurat de un atelier de pictat pietre în curtea castelului îndrumaţi de pictoriţe profesioniste. În incinta castelului a fost desfăşurată şi o mică expoziţie cu tabouri şi filme din timpul cercetărilor arheologice coordonate de arheologul Dr. Florea Costea.
Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Carpaterra cofinanţat de către Consiliul Județean Brașov prin programul Proiecte Culturale 2017.

D.G.