Lăsată secului pe 14 noiembrie. Tradiții și obiceiuri

Lăsată secului pe 14 noiembrie. Tradiții și obiceiuri

Credincioșii încep să se pregătească pentru cea mai mare sărbătoare a anului. Lăsată Secului are loc pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului.
Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie.
Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceștia au postit în vederea venirii lui Mesia.

• Lăsata Secului

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, branză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, pană pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserică Ortodoxă prăznuieste vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin; iar dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare insemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consumă peste, vin sau untdelemn.
În ziua de Ajun se mănancă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănancă de dulce.

• Ce mâncăm

Credincioșii pot mânca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră. Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă zilele acestea cad marți sau joi. Cu atât mai mult, când marțea sau joia se intamplă hramul unei biserici.

• Tradiții și obiceiuri
În lumea satului românesc, lăsatul secului pentru postul Crăciunului aduce rudele laolaltă, la o masă mare, cu mâncare și băutură din belșug. Lăsatul secului de Crăciun era, înainte vreme, respectat cu sfințenie, în Bucovina existând credința conform căreia „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”.