Artiștii Operei Brașov strălucesc pe scenele lirice românești și internaționale

Artiștii Operei Brașov strălucesc pe scenele lirice românești și internaționale

Toamna artistică 2017 este una deosebit de bogată atat in prezențe, cat mai ales, in succesele inregistrate de artiștii Operei Brașov pe scenele lirice romanești și internaționale.

Soprana Aurelia Florian (foto) a interpretat-o pe Violetta Valery din "La Traviata" de G. Verdi pe scena Operei din San Francisco, la inceputul toamnei acestui an, in nu mai puțin de zece reprezentații. Spectatorii au apreciat in mod deosebit prestația romancei, moment remarcat de altfel și de cunoscutul critic de muzică Joshua Kosman, editorialist al "The San Francisco Chronicle". In aceste zile, Aurelia Florian este la Essen (Germania), unde la Aalto-Musiktheater, va interpreta rolul Leonora din "Il Trovatore" de G. Verdi. Alături de ea, pe aceeași scenă, va păși o altă solistă a Operei Brașov, mezzosoprana Carmen Topciu, care va canta dificila partitură a Azucenei din aceeași lucrare. Carmen Topciu vine după un mare succes inregistrat la sfarșitul săptămanii trecute, cand la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța, unde se desfășoară cea de-a XLIII-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, a intruchipat-o pe Carmen, eroina principală din "Carmen" de G. Bizet. In spectacolul de la Constanța, tenorul brașovean Liviu Iftene s-a alăturat distribuției. Liviu Iftene a mai putut fi ascultat de publicul din Targu Mureș, in cadrul Festivalului Muzical Internaţional "In Memoriam Constantin Silvestri", ediţia a XXVII-a.

     În debutul Festivalului constănțean, o altă solistă a Operei Brașov, este vorba despre valoroasa soprană Anda Pop, cu măiestrie a dat viață Aidei din opera "Aida" de G. Verdi. Spre finalul aceluiași eveniment de la malul Mării Negre, tenorul brașovean Mihai Irimia va canta rolul Rodolfo din "Boema" de G. Puccini, după ce, in acest zile, face parte din distribuția spectacolului cu opera "Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini, o reprezentație ce are loc la Turda.

     O altă remarcabilă solistă a Operei Brașov, soprana Cristina Radu, a interpretat rolul Amelia din premiera operei "Bal mascat" de G. Verdi, in cadrul Festivalului Internațional "Leonard", ediția a XIII-a, Galați, un spectacol in regia lui Paul Bosisio, avandu-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Sandu. In același spectacol a mai jucat și bas-ul Operei Brașov, Dan Popescu.

     În luna octombrie, mezzosoprana Asineta Răducan a interpretat rolul Czipra in opereta "Voievodul țiganilor" de J. Strauss la Opera Romană Craiova, iar pe scena Operei Naționale București a interpretat-o pe Amneris din opera "Aida" de G. Verdi, iar la inceputul lunii noiembrie, pe Ulrica in "Bal mascat" de G. Verdi, ambele spectacole dirijate de italianul Marcello Mottadelli.

     Baritonul Adrian Mărcan a interpretat, in noiembrie, rolul Enrico Ashton in opera "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti, in regia lui Andrei Șerban, la Opera Națională București. La sfarșitul lunii octombrie, a evoluat pe scena Operei Naționale Romane Iași, in opera "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart, sub bagheta dirijorală a maestrului Tiberiu Soare.

     Un alt bariton al Operei Brașov, Alexandru Aghenie, a făcut parte din distribuția spectacolului cu opera "Bal mascat" de G. Verdi de la Bremen (Germania), iar in noiembrie a dat audiție pentru rolul Marcello din "Boema" de G. Puccini la prestigioasa operă Scala din Milano.

După invitația din cadrul Sibiu Opera Festival, la sfarșitul lunii septembrie, unde a cantat in spectacolul cu opera "Elixirul dragostei" de G. Donizetti, o parte din Corul Operei Brașov, impreună cu Orchestra Operei Brașov se află intr-un turneu european ce are loc in Austria, Germania și Elveția. Insă activitatea de la sediul Operei Brașov este in plină desfășurare, spectatorii fiind incantați de recentul spectacol "Prin lumea muzicii de film", ce va fi prezentat și in această săptămană (sambătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 18.30) de soliștii acompaniați de pianistul Ovidiu Mezei, Corul, Baletul, la care se va adăuga și Orchestra noastră ce vă va delecta inainte de ridicarea cortinei. Insă surprizele acestui spectacol nu se opresc aici și vă invităm să le descoperiți!