Primăria Brașov a purtat discuţii cu dezvoltatorii imobiliari din cartierul Tractorul

Primăria Brașov a purtat discuţii cu dezvoltatorii imobiliari din cartierul Tractorul

În cursul zilei de luni, reprezentanţii Primăriei Braşov, ai Poliţiei Locale, precum şi cei ai Poliţiei Municipiului Braşov, ai Gărzii de Mediu şi cei ai deţinătorilor de reţele au avut o nouă rundă de discuţii cu marii dezvoltatori imobiliari din zona Tractorul.

Scopul întâlnirii convocate de primarul George Scripcaru a fost de a clarifica modul în care se desfăşoară lucrările de construire în zona Tractorul şi care sunt efectele acestor lucrări asupra cetăţenilor muncipiului Braşov.

Încă de la începutul întâlnirii, primarul, directorul Poliţiei Locale, Nicolae Aldea, şi directorul Gărzii de Mediu, Mircea Paraschiv, le-au atras atenţia dezvoltatorilor că modul în care derulează ei lucrările le produce un disconfort foarte mare în special celor care locuiesc acolo, dar şi tuturor celorlalți braşoveni, prin problemele de mediu pe care le creează aceste lucrări. În urmă cu câteva luni, autoritățile le-au reproșat constructorilor aceleași aspecte ca și acum.

Problemele majore sunt cele legate de nerespectarea Regulamentului de bune practici privind controlul prafului şi emisiilor din pulberi din construcţii şi demolări, cele referitoare la starea drumurilor din zonă, cele care vizează murdărirea carosabilului (str. 13 Decembrie) cu noroi de pe cauciucurile camioanelor si autospecialelor de pe șantiere, blocarea străzilor din zonă cu aceste camioane sau betoniere care stau în aşteptare pentru a intra pe şantiere sau nerespectare autorizaţiilor de construire.

Primarul a precizat că Municipalitatea nu adorește să blocheze proiectele imobiliare, mai ales că este şi în interesul nostru ca oraşul să se dezvolte, dar nu putem să fim de acord ca braşovenii să fie afectaţi de aceste lucrări. Dezvoltatorii imobiliari trebuie să respecte regulile din municipiul Braşov: reglementările de urbanism, de circulaţie şi de mediu. Totodată, edilul a mai precizat că nu i se pare normal ca firmele de construcții care efectuează lucrări să intre cu camioane și betoniere de mare tonaj, să distrugă trama stradală, şi să nu fie intersate că acolo deja locuiesc oameni, care au plătit pentru apartamentele lor şi care doresc să beneficieze de condiţii decente de trai.

Aceeaşi problemă a fost ridicată şi de unii dintre investitori, ai căror clienţi s-au mutat în noile locuinţe şi care se plâng de faptul că dezvoltatorii ceilalți, care acum construiesc, fac lucrări de branşament şi nu readuc terenul la starea iniţială sau intră cu autocamioane de mare tonaj pe aceste strazi şi le distrug, profitând de faptul că municipalitatea nu poate interveni, deoarece terenul nu este în totalitate în proprietatea publică. Asta în condiţiile în care - susţin dezvoltatorii din prima categorie - cei din urmă nu vor să participe la menţinerea stării drumurilor la un nivel acceptabil şi pentru autoturisme.

Având în vedere această situaţie, dar şi faptul că se apropie sezonul rece, primarul le-a pus în vedere dezvoltatorilor ca, în cel mai scurt timp posibil, să amenajeze străzile la nivel de infrastructură și strat de piatră concasată, astfel încât să ofere condiţii optime de circulaţie nu doar pentru camioane şi betoniere, ci şi pentru cei care locuiesc în zonă, şi să asigure întreţinerea lor pe tot parcursul lucrărilor.

În acelaşi timp, primarul i-a informat pe participanți cu privire la faptul că în prezent primăria este în faza de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru străzile din zonă, pentru ca la începutul anului viitor să putem scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia pentru modernizarea străzilor sau tronsoanelor de străzi care sunt în domeniul public al Municipalităţii.

În ceea ce priveşte curăţarea cauciucurilor camioanelor şi betonierelor, unul dintre dezvoltatori a propus amenajarea unei rampe de spălare a cauciucurilor chiar la intersecţia acestor străzi cu 13 Decembrie, rampă care să fie utilizată de toţi dezvoltatorii imobiliari din zonă.

În ceea ce priveşte praful şi pulberile în suspensie, pe lângă spiritul civic al dezvoltatorilor, la care au făcut apel reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente, Poliţia Locală şi Garda de Mediu vor monitoriza modul de desfăşurare a lucrărilor şi îi vor sancţiona pe cei care încalcă aceste prevederi legale.

În cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Primăriei Braşov, ai Poliţiei Locale şi ai Gărzii de Mediu vor avea o nouă întâlnire cu dezvoltatorii imobiliari din Tractorul. De această dată, întâlnirea va fi pe teren.

D.D.