21 noiembrie. Intrarea Maicii domnului în Biserică. Obiceiuri și tradiții

21 noiembrie. Intrarea Maicii domnului în Biserică. Obiceiuri și tradiții

Un praznic de o strălucire aparte are loc la 21 noiembrie pentru toţi credincioşii adânciţi în Postul bine¬cuvântat al Crăciunului şi nu numai: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie și de ea se leagă o mulțime de tradiții.
Acest post este considerat mai uşor decât altele, pentru că de la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi până la 20 decembrie este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică. În plus, aceeaşi dezlegare este şi în zilele de sărbătoare cu cruce roşie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie). Intrarea în Templul legii a Maicii Domnului s-a făcut într-un chip minunat. Ea este înainte-mergătoare marii şi minunatei taine a întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, care avea a se face în lume prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu.
In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute in lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. Sa nu uitam ca in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Daca am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum sa nu ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? Si de ce mar? Pentru ca stramosii nostri stiau de la batranii lor ca acea nuielusa a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceea inflorea pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta, flori dalbe.
În noaptea de Ovidenie, tradiția spune că se deschid cerurile și că animalele au capacitatea de a vorbi. Tot în această zi, femeile dau de pomană lumânări aprinse și asta pentru că se spune că lumina dăruită în această zi le este de mare folos mai ales celor care au murit fără lumânare și asta pentru că această lumină nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.
Tot în seara de Ovidenie, credicioșii obișnuiesc să ungă tocul ușii cu usturoi, dar și ferestrele sau ale spații care comunică cu exteriorul, asta pentru a ține la distanță forțele răului.
Pentru că este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în această zi oamenii nu au voie să lucreze, dacă își doresc să aibă belșug și spor în toate.

Pentru ca bucuria sarbatorii Intrarea Maicii Domnului in Biserica sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.