Atenție : examenul trichineloscopic la porcii sacrificați, vă ferește de îmbolnăviri grave! Informații și recomandări de la DSVSA Brașov

Atenție : examenul trichineloscopic la porcii sacrificați, vă ferește de îmbolnăviri grave! Informații și recomandări de la DSVSA Brașov

Având în vedere că în această perioadă, premergătoare Sărbătorilor de iarnă, se sacrifică în mod tradițional porci în gospodăriile populației, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Brașov recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării pentru consum propriu și, de asemenea, recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unități sau spații autorizate / înregistrate sanitar veterinar.
La nivelul DSVSA Brașov si la sediul CSVSA-urilor din judet : CSVSA Star, CSVSA Săcele, CSVSA Râșnov, CSVSA Bran, CSVSA Codlea, CSVSA Rupea și CSVSA Făgăraș, se vor efectua examene trichineloscopice prin metoda directă, scop în care s-a asigurat dotarea materială necesară, personal calificat și s-a asigurat un program de lucru prelungit pentru deservirea tuturor solicitărilor populației.
Programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic, la sediul DSVSA Brașov va fi zilnic, între orele 8,30-15,30, iar sâmbăta și duminica între orele 9,30 - 14,30.
La nivelul CSVSA-urilor, programul va fi zilnic, între orele 8 - 17, inclusiv sâmbăta, între orele 8-14 și duminica, intre orele 9-14, începând cu data de 4 decembrie.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, proprietarii porcinelor sacrificate în gospodărie se vor prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cu cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculară a animalului sacrificat, în vederea operării și scăderii acestuia din Baza Națională de Date şi următoarele probe de carne cu greutatea de aproximativ 200g:
- pilierii diafragmatici – 2 formaţiuni musculare fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi pulmon; În situaţia în care proba de pilieri diafragmatici este insuficientă, aceasta se va completa cu următoarele formaţiuni musculare:
- diafragma - porţiunea musculo-tendinoasă care separă cavitatea abdominală de cavitatea toracică şi care, de regulă, rămâne prinsă pe faţa internă a coastelor;
- musculatura intercostală – două coaste nedesfăcute în lungime de circa 10 cm;
- baza limbii
Examinarea trichineloscopică prin metoda directă se efectuează contra cost, tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, fiind de 10,80 lei, cu TVA.
Confirmarea cazurilor pozitive de trichineloză depistate în aceste centre, se va face la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Brasov, prin metoda digestiei artificiale. Conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr.67/26.10.2012, porcinele crescute în gospodăriile populaţiei pot fi sacrificate și în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar, sau pot fi vândute în târguri de animale autorizate sanitar veterinar, cu condiţia ca acestea să fie identificate prin crotaliere şi însoţite de „formular de mişcare” şi „certificat de sănătate pentru suine vii”, eliberat de medicul veterinar de liberă practică, împuternicit din localitatea de origine.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/ 2009, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticați cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiți de la bugetul de stat, la valoarea prețului de piață a animalului, după confiscarea cărnii şi subproduselor comestibile, în vederea incinerării acestora într-o unitate autorizată sanitar veterinar.
Beneficiază de despăgubiri, potrivit legii, numai persoanele fizice proprietare de animale identificate, în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
D.D.