Cum să te menții în formă când ai un program haotic

Cum să te menții în formă când ai un program haotic

Când vine vorba de sport sau diete ne găsim mereu scuze ca să nu ne ținem de treabă. În top se află cei care nu au program fix la locul de muncă și călătoresc mult. Între avioane, întâlniri sau ture de noapte este greu să ai grijă să faci și sport, dar să și mănânci sănătos. Cu multă disciplină la început, aceste lucruri se pot corecta în timp și pot deveni un stil de viață.
Mâncarea la caserolă
Atunci când călătoreşti mult şi nu ai un program stabil, mâncarea la caserolă este soluţia ideală pentru a menţine controlul asupra calităţii alimentelor. Nu este indicat să mănânci tot timpul la restaurante şi cantine, mai ales că nu ştii exact ce conţin acele mâncăruri. Mâncarea la caserole este varianta perfectă pentru cei cu un program haotic. Foarte mulţi antrenori de fitness cunoscuţi pe plan mondial recomandă prepararea mâncării duminica pentru tot restul săptămânii. Astfel vei controla cantitatea şi calitatea. Îţi poţi prepara diverse cărnuri la grătar cu legume sau salate. De asemenea, într-o punguţă îţi poţi pune migdale, nuci, bucăţi de mere sau de morcovi. Îţi mai poţi face chiar şi batoane de fitness homemade, ca să nu le mai cumperi din magazine. Variantele sunt multe, trebuie doar să ai voinţă şi să te ţii de acest program.
Partea dificilă la mâncatul din caserole este că nu ai parte tot timpul de o masă caldă, lucru pe care n-ar trebui să-l eviţi complet.
Nu renunţa la mişcare
Chiar dacă nu ai un program stabil şi nu poţi merge la sală de trei ori pe săptămână, poţi strecura mişcarea în ritualul tău zilnic. Nu trebuie să tragi de fiare sau să faci sport intens ca să te menţii. „Cei care călătoresc mult sau nu au un program stabil au mai multe variante când vine vorba de sport. Pot face jogging, pot apela la sălile de fitness ale hotelurilor sau pot apela la celebrele programe online. Te poţi trezi cu jumătate de oră mai devreme să faci yoga, să alergi sau să faci un scurt program de fitness acasă sau în camera de hotel. Există un program celebru în Statele Unite: 21 Day Fix. Este un program de fitness care se adresează tuturor vârstelor, având un grad de dificultate mediu. Pe lângă antrenamentele zilnice, programul conţine şi un plan de meniu la caserole elaborat de nutriţionişti. Ai un tabel de mâncăruri pe culori şi poţi pune acele alimente în caserola care are culoarea corespunzătoare. Aşa controlezi foarte uşor ce şi cât mănânci”, mai explică Adrian Bogdan.
Dacă pui mişcarea pe primul loc, atunci nu mai ai scuze că nu ai timp. Mulţi oameni renunţă la antrenamentul de seară pentru că sunt prea obosiţi, ajung târziu acasă sau se ivesc întâlniri cu clienţii sau prietenii. Dacă faci mişcare de cum te trezeşti, nu numai că bifezi un aspect important din programul tău zilnic, dar vei începe ziua de muncă mult mai energizat.
REŢETĂ DE BATOANE ENERGIZANTE
250 g fulgi de ovăz
185 g pulpă de banană
50 g stafide
100 g ciocolată amară
3 linguri lapte de cocos/soia /migdale
2 plicuri zahăr vanilat
un vârf de cuţit cu sare
- se iau toate ingredientele și se amestecă până se omogenizează, apoi compoziţia se întinde bine în tavă, se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute sau până când observaţi că se colorează uşor la suprafaţă
- după ce s-a răcit 5 minute, compoziţia se taie în batoane egale şi se introduce din nou la cuptor pentru 15 minute