,Gala Ariilor Protejate din România” ediția a III-a

,Gala Ariilor Protejate din România” ediția a III-a

ProPark Fundația pentru Arii Protejate a organizat, în perioada 4-6 decembrie, evenimentul ,,Gala Ariilor Protejate din România”, care a avut loc la Ana Hotels Sport Poiana Braşov.
Tema centrală a fost definirea unei strategii naționale a ariilor protejate din perspectiva celor implicați direct în managementul ariilor protejate și discutarea modalității în care firmele pot fi implicate activ în conservarea naturii.
,,Gala Ariilor Protejate din România reprezintă o oportunitate pentru practicienii din acest domeniu de a se întâlni, de a dezbate teme esențiale pentru protejarea naturii și de a premia cele mai bune echipe din ariile protejate. Deși a lucra pentru natură în România, înseamnă a te lovi permanent de obstacole, există oameni care continua să creadă că acest domeniu este  extrem de important pentru toată societatea. Avem  nevoie de o o viziune clară și de o strategie care să fie aplicată. Profesioniștii din domeniu lucrează la prima  strategie națională a ariilor protejate și discuta modalității în care firmele pot fi implicate activ în conservarea naturii.” a declarat Erika Stanciu, director ProPark Fundația pentru Arii Protejate.
Ultimă zi a evenimentului a fost dedicată organizării unor excursii în 5 arii protejate din Brașov, pentru un schimb de experiență.
Bineînțeles, ca și în anii anteriori, la Gală au fost sărbătorite realizările deosebite din arii protejate în anul 2017, la concurs fiind înscrise 34 de proiecte la un număr de 6 secțiuni.
Câștigătorii sunt:
Natură Pentru toți - Concurs de fotografie: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
fotografia : Situl Soveja
Dezvoltarea Ecoturismului- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional Unesco
Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat
Educație pentru Natură -Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
Conservarea și refacerea habitatelor acvatice pentru vidrele din sud-estul României
Promovare- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional Unesco
Conservarea Biodiversității În Ariile Protejate
Administrația Parcului Natural Vânători Neamț- Reintroducerea speciei zimbru
Anul acesta a fost introdus concursul “RANGERUL ”JOS PĂLĂRIA” care s-a desfășurat în timpul evenimentului și a cuprins probe teoretice (interpretare, identificare specii de flora și fauna) precum și proba de teren – orientare. Câștigătorul acestei probe este Feczko Tiberiu, ranger în Parcul Național Defileul Jiului.
D.D.