Tot ce trebuie să ştii despre cumpărarea vechimii pentru pensie!

Tot ce trebuie să ştii despre cumpărarea vechimii pentru pensie!

Până la finele anului 2018, românii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016 și de la apariția acesteia cititorii noștri au venit cu numeroase nelămuriri pe subiect. Din acest motiv, astăzi vă prezentăm o serie de informații-cheie despre „cumpărarea” de vechime pentru pensii, așa cum a fost prezentată în presă această posibilitate legală.

 1. Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii"

Orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

2. Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției"

Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Gabriela Pintea, consilier juridic și consultant pe forumul nostru. Mai precis, plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

3. Cât timp am la dispoziție să plătesc retroactiv contribuția la pensii"

Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție tot restul anului 2017 și întreg anul 2018 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot încheia doar între 27 octombrie 2016 și 31 decembrie 2018, iar în aceeași perioadă trebuie făcută/făcute plata/plățile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

mai multe, pe avocatnet.ro