A coborât pe jos pe pârtie şi s-a accidentat grav

A coborât pe jos pe pârtie şi s-a accidentat grav

Serviciul SMURD a preluat marţi seară o persoană care a suferit un traumatism grav de coloană. Serviciul Salvamont din Poiana Braşov a intervenit în jurul orei 17.15, pe pârtia Drumul Roşu, pentru a acorda primul ajutor şi a coborî persoana rănită spre baza muntelui.
După accidentele care implică schiori sau amatori de săniuş, a apărut primul accident în cazul celor care fac drumeţii şi folosesc pârtiile pentru coborâre. Deşi această persoană, ca şi ceilalţi doi turişti din grup, avea echipament adecvat pentru drumeţii, inclusiv bocanci, faptul că a coborât pe pârtie, după lăsarea întunericului, când temeperaturile au scăzut sub 0°C şi pârtia a îngheţat, a avut ca efect producerea acestui accident.
Serviciul Salvamont atrage atenţia că pârtiile se închid la jumătate de oră după oprirea instalaţiilor de transport pe cablu, adică în jurul orei 16:40, iar după aceea accesul pe pârtie se face pe proprie răspundere.
Totodată, roagă schiorii şi snowboarderii să respecte orarul de funcţionare a instalaţiilor şi ora de închidere a pârtiilor şi să nu mai schieze după aceasta oră. Turiştii ar trebui să folosească, pentru coborârea de pe masiv, doar potecile marcate şi nu pârtiile de schi, deoarece acestea sunt foarte îngheţate, şi după lăsarea noptii crează dificultăţi şi mai mari în ceea ce priveşte aderenţa şi orientarea, care combinate şi cu o lipsă de experienţă, pot genera un risc crescut de accidentare.

În acest moment se schiază pe toate pârtiile din Masivul Postăvaru, doar câteva secţiuni ale lor fiind închise din cauza lipsei zăpezii. Stratul de zăpadă pe pârtii este de 40-60 de cm.

Astăzi sunt funcţionale următoarele instalaţii pe cablu: telecabinele Capra Neagră şi Kanzel, telegondola, telescaunele Ruia şi Lupului, teleschiurile Bradul şi Stadion.

Temperatura este de 0°C în masivul Postăvarul, bate vântul şi cerul este acoperit.Salvatorii montani le recomandă schiorilor, pentru siguranţă lor, să poarte cască şi protecţie de coloană, să îşi aleagă nivelul de dificultate al pârtiei în funcţie de pregătirea fizică şi tehnică pe care o au şi să adapteze viteza condiţiillor meteo şi fluxului de schiori de pe pârtie.

D.G.
Foto: Salvamont Poiana Braşov