Ibuprofenul afectează fertilitatea masculină, conform unui nou studiu

Ibuprofenul afectează fertilitatea masculină, conform unui nou studiu

Utilizarea frecvență a ibuprofenului de către tineri este legată de un risc de infertilitate masculină, potrivit unui nou studiu, relatează iflscience.com. Se estimează că aproximativ 25% dintre cuplurile din lume sunt afectate de infertilitate. Cei 31 de voluntari de sex masculin, cu vârstă cuprinsă între 18 și 35 de ani, au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a primit o doză zilnică de 600 de miligrame de ibuprofen, iar celui de-al doilea grup i s-a administrat placebo.

Cercetătorii au efectuat apoi experimente cu tuburi de testare ex vivo pe testicule umane furnizate de donatorii de organe. În ambele cazuri, ibuprofenul a avut un efect direct asupra testiculelor.
Raportul scăzut al testosteronului a creat un dezechilibru hormonal, denumit "hipogonadism compensat", în sistemul endocrin, care reglează și controlează hormonii. Datele arată că ibuprofenul reprimă selectiv celulele endocrine din testicule, modificând fiziologia testiculară. Hipogonadismul este asociat cu afectarea fertilității, depresie, insuficiență cardiaca și accident vascular cerebral.
Se estimează că 25% dintre cuplurile din lume sunt afectate de infertilitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar preocuparea privind reproducerea masculină are în vedere o criză a infertilității.