15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale la Radio România

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale la Radio România

Radio România Cultural
De la o expoziţie de fluturi, la renaşterea unui oraş prin cultură, de la premii literare, la o gală de operă, realizatorii Radio România Cultural au ales pentru transmisiunile directe din afara studioului dedicate Zilei Culturii Naţionale subiecte atractive, pentru a crea un tablou cât mai complex al fenomenului cultural autohton.
De la ora 13:20, în direct de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, ascultaţi o ediţie specială a emisiunii Ştiinţa în cuvinte potrivite, cu Corina Negrea şi Dan Manolache. În această zi va fi deschisă publicului cea mai valoroasă colecţie din muzeu: colecţia de fluturi Aristide Caradja, alcătuită din peste 74.000 de tipuri de fluturi, în cadrul căreia pot fi admirate numeroase exemplare care aparţin unor specii rare, ameninţate, multe dintre acestea având o valoare patrimonială deosebită.
Din Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din Bucureşti, de la ora 16:00, va fi transmisă în direct: Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2017. Vor fi oferite premii pentru Tânărul Poet al anului, Tânărul Prozator al anului şi pentru Tânărul Critic literar al anului. A fost anunţat deja câştigătorul celei mai bune cărţi de poezie a anului trecut: Insectarul Coman de Dan Coman, Editura Charmides. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitaţi speciali pe Maria Răducanu şi Sorin Terinte (pian).
Renaşterea prin cultură. Cazul Petrila este subiectul dezbătut în direct, din mina Petrila, la GPS Cultural, de la ora 17:00. Cât este de importantă cultura pentru dezvoltarea unei comunităţi? Poate renaşte o localitate prin cultură? Poate schimba un artist destinul unui oraş pe cale de dispariţie? Anca Mateescu şi George Gilea, realizatorii emisiunii GPS Cultural, merg acasă la caricaturistul Ion Barbu, locuitor al Petrilei, să afle cum a reuşit artistul să pună fostul oraş minier pe harta culturii.
Începând cu ora 18:30, în direct de la Opera Naţională Bucureşti, se transmite Concertul Extraordinar - Ziua Culturii Naţionale. Pe scenă vor evolua solişti ai instituţiei, Corul Operei Naţionale Bucureşti condus de Daniel Jinga şi corul All’s Choir. Programul spectacolului va include doar titluri româneşti.
Emisiunile pot fi ascultate pe frecvenţele Radio România Cultural din toată ţara şi pe www.radioromaniacultural.ro.
Radio România Muzical
Pe 15 ianuarie 2018 la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreţi români şi lucrări ale celor mai importanţi compozitori autohtoni.
Matinalul Radio România Muzical, Musica viva (orele 7:00-10:00) şi Perpetuum mobile (orele 17:00-18:30) propun ediţii speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale, în care se regăsesc lucrări semnate şi interpretate de artişti români, dar şi informaţii la zi despre evenimentele organizate cu acest prilej în întreaga ţară.
În cadrul emisiunii Arpeggio (orele 10:00-13:00), Interpretul zilei este dirijorul Sergiu Celibidache, unul dintre mai cunoscuţi muzicieni români afirmaţi la nivel mondial. În cadrul aceleiaşi emisiuni sunt programate înregistrări semnate de alte nume importante de artişti români din secolul XX: dirijorul George Georgescu şi violonistul Ion Voicu, alături de muzicieni care strălucesc astăzi pe marile scene internaţionale, soprana Elena Moşuc şi tânărul pianist Mihai Ritivoiu, al cărui CD de debut este recenzat în cadrul acestei emisiuni.
Emisiunea Polifonii (orele 13.10-15.30) propune o ediţie specială, în cadrul căreia pot fi ascultate lucrări româneşti inspirate de lirica enesciană: Patru madrigale de Paul Constantinescu, poemul simfonic Luceafărul de Pascal Bentoiu, piese corale de Vasile Popovici şi Simfonia a V-a de Anatol Vieru. Aceste înregistrări vor fi prefaţate de audiţia unor înregistrări semnate de tânăra pianistă română Alina Azario, autoarea Discului de muzică clasică al anului 2014 la Radio România Muzical.
De la ora 18:30, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct concertul extraordinar organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale de Opera Naţională Bucureşti. Soliştii şi corul operei vor interpreta exclusiv lucrări din repertoriul românesc.
Radio România Antena Satelor
Cultura populară, prima pagină din istoria poporului român. Radio România Antena Satelor propune ascultătorilor săi, luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o serie de producţii editoriale care evidenţiază moştenirea culturii tradiţionale şi conturează importanţa păstrării actului cultural în actualitatea satului românesc.
Emisiunea Viaţa la ţară, de la ora 12:20, provoacă o discuţie despre protejarea patrimoniului cultural rural, o adevărată investiţie în viitorul satului românesc, în timp ce documentarul dedicat „tezaurelor umane vii” dezvăluie publicului oamenii-reper ai satului românesc, apărători ai autenticităţii şi moştenirii lumii rurale.
Emisiunea Lada de zestre, de la ora 15:00, vine cu propunerea unei incursiuni în istoria culturii populare, cu accentul pe continuitate şi unitate în timp şi spaţiu. În aceeaşi emisiune se „deschid” publicului muzeele satului românesc, iar Eminescu este pus în contextul valorilor rurale.
Pe tot parcursul zilei, pagina www.antenasatelor.ro propune perspective complementare şi inedite asupra operei eminesciene şi aduce în prim-plan eroii neştiuţi ai artei şi culturii populare.
Radio România Târgu Mureş
Radio Târgu Mureş va fi prezent la evenimentele ce vor avea loc cu această ocazie în judeţele Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, se va afla luni la Târgu Mureş, unde, de la ora 11:00, va susţine o conferinţă de presă, iar apoi va participa la festivităţile ocazionate de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, urmând să primească Placheta Eminescu.
La Târgu Mureş va fi omagiat poetul naţional Mihai Eminescu, iar Ziua Culturii Naţionale va fi marcată printr-un maraton de lectură Citeşte-le târgumureşenilor!
Înregistrarea unui poem de tinereţe, scris de Mihai Eminescu la 16 ani, pe când era la studii în Cernăuţi şi jinduia după plaiurile sale natale (1866) în interpretarea fostului nostru coleg, jurnalistul, publicistul şi scriitorul Adrian Munteanu, vine de la Braşov. Adrian Munteanu va fi invitat în emisiunea Sens Unic, la rubrica de actualitate culturală.
Tot la Braşov, actriţele Daniela Nane şi Ioana Maria Lupaşcu vor prezenta un recital de muzică clasică şi poezie de dragoste, Pianul cu poeme, marţi, 16 ianuarie, de la ora 19:00, pe scena Centrului Cultural Reduta.
În Covasna Ziua Culturii va fi marcată la cinema ARTA din Sf. Gheorghe prin proiecţie de filme româneşti. În judeţul Harghita Ziua Culturii Naţionale va fi marcată la Biblioteca judeţeană, unde posesorii de telefoane inteligente cu sistem de operare Android sau IOS sunt invitaţi să aducă aceste instrumente, pentru a experimenta noi mijloace de informare în domeniul literaturii contemporane.
Luni, 15 ianuarie, emisiunea matinală BDT va găzdui dezbaterea Transilvania în direct cu tema Ziua Culturii Naţionale, în care ascultătorii vor fi invitaţi să-şi exprime opiniile cu privire la următoarele întrebări: Care sunt evenimentele culturale de peste an pentru care plătiţi bilet sau pentru care achiziţionaţi un abonament? Care credeţi că sunt cele mai importante evenimente culturale ce au loc în cursul unui an în România?
În ediţia specială a emisiunii de cultură Pasaj urban, de la ora 22:00, cu tema Omul deplin al culturii române, vor fi prezenţi: Acad. Alexandru Surdu, Cercet. Ion Filipciuc, Prof. Ion Dur, Doina Rizea-editor, actorii Constantin Chiriac, Daniela Nane, George Vraca, soprana Maria Petcu Catrina. Realizator Margareta Puşcaş.
D.D.