Exercițiul tactic de la Cincu s-a încheiat cu speranța că militarii români sunt pregătiți pentru misiunile din Afganistan

Exercițiul tactic de la Cincu s-a încheiat cu speranța că militarii români sunt pregătiți pentru misiunile din Afganistan

La Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” au desfășurat o secvență tactică a Exercițiului de repetare a misiunii (MRE - mission rehearsal exercise). Exercițiul s-a desfășurat în perioada 12 - 20 ianuarie, și a avut ca scop evaluarea, de către o echipă a Comandamentului Forțelor Întrunite, stadiului de pregătire a militarilor pentru participarea, începând cu luna februarie, la misiunea Resolute
Support din Afganistan.
Batalionul 30 Protecția Forței ”Vulturii Carpaților” este o unitate de elită aflată în subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” din cadrul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”. Militarii Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” vor executa, în perioada februarie - august 2018, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei in Afganistan.
La pregătiri au participat şi militari care s-au întors în vară din misiune din Afganistan şi i-au ajutat şi pe cei care nu au trecut prin această experienţă să înţeleagă exact ce se întâmplă în teatrele de război.
Pentru militari, o asemenea experienţă e extrem de importantă. Denise Latife Olcar, o tânără care a îmbrăcat uniforma de sublocotenent a Batalionului 30 Vânători de Munte, e nerăbdătoare să plece în misiune : ,,Mă duc în Afganistan ca sa acumulez cat mai multa experienţă, sunt un ofiter de armă luptătoare şi consider că este foarte important, atât pentru un ofiţer, cât şi pentru un subofiţer să aibă cel puţin o misiune în teatrele de operaţiuni".
Militarii vor rămâne în Afganistan până în luna august a acestui an, şi vor asigura protecţia Bazei Aeriene Militare Kandahar, precum şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane.
După exercițiul de la Cincu, generalul de brigadă Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, a concluzionat: “Militarii români sunt gata să-și execute misiunile în teatrul de operații Afganistan”.
Dorin Dușa