Creștere mare a gradului de ocupare a forței de muncă în România și Cipru

Creștere mare a gradului de ocupare a forței de muncă în România și Cipru

Gradul de ocupare a fortei de munca in UE a continuat sa creasca "mai puternic decat era de asteptat" in trimestrul al treilea al anului 2017, potrivit unui raport anual al Comisiei Europene cu privire la ocuparea fortei de munca, dat publicitatii astazi, la Bruxelles. Potrivit raportului, somajul a scazut in general datorita dezvoltarii economice puternice, fiind create 4 milioane de noi locuri de munca din care 2,7 milioane in zona euro, potrivit Rador, care citeaza Politis.

Datele prezentate de Comisia Europeana arata ca in linii generale locurile permanente de munca cu norma intreaga au fost principalul factor in cresterea procentelor de ocupare a fortei de munca (cu 1,7 la nivel anual). Gradul de ocupare a fortei de munca in trimestrul al treilea al anului 2017 a fost mai ridicat decat in trimestrul al treilea 2016 in toate statele membre, in afara de Lituania. Aceasta crestere a fost deosebit de puternica in Romania (5,2%) si in Cipru (3,4%).

Cu toate acestea exista in continuare mari inegalitati intre statele membre. Procentele nationale ale ocuparii fortei de munca fluctueaza intre 58% in Grecia si 82% in Suedia. Raportul arata de asemenea ca somajul in UE se apropie in ritm constant de nivelurile de dinaintea crizei. Somajul a scazut de la circa 8,6 milioane de persoane, nivelul de varf inregistrat in luna aprilie 2013, si s-a situat sub 18 milioane de persoane in decembrie 2017, cel mai scazut nivel din noiembrie 2008.

Gradul de angajare in UE a persoanelor intre 20 si 64 de ani a crescut constant in ultimii trei ani, ajungand la 72,3% in trimestrul al treilea 2017, "cel mai ridicat procent reusit vreodata", semnaleaza raportul. In Cipru, conform raportului, acest procent se afla la 6 procente distanta de nivelul din 2008. Detaliind datele pe domenii, raportul arata ca productivitatea muncii in UE s-a imbunatatit cu 0,8% in raport cu trimestrul al treilea 2016.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Letonia, Lituania, Polonia si Romania (3% sau chiar mai mult de la un an la altul).