Cum poţi deosebi varicela de pojar sau de pojărel

Cum poţi deosebi varicela de pojar sau de pojărel

Una dintre cele mai mari temeri ale părinţilor sunt bolile copilăriei, prin care, desigur, fiecare am trecut la un moment dat, dar cu care urmează să interacţionăm din nou din postura rolului de părinţi. De exemplu, afecţiunile precum varicela sau pojarul au manifestări specifice prin care se pot diferenţia cu uşurinţă, în special la consultul medical de specialitate.

• Varicela, sau „vărsatul de vânt”, este una dintre bolile cu un nivel contagios ridicat, de peste 90%. Această boală specifică vârstelor copilăriei este produsă de un virus, de aceea, în tratarea ei nu se vor folosi antibiotice deoarece acestea nu au efecte asupra virusurilor. Varicela debutează prin apariţia unor bubiţe mărunte, de culoare roşie, alături de simptome precum durere de cap, dureri musculare şi febră. Pe perioada tratamentului prescris de medic, este recomandată izolarea copilului, asigurarea unui consum sporit de lichide şi întreţinerea unei igiene corporale riguroase. Bubiţele au asociate senzaţia de mâncărime, care poate fi atenuată prin loţiuni calmante recomandate de medic. Perioada de incubaţie a varicelei este de 14-21 de zile.

• Pojarul, cunoscut şi sub denumirea de rujeolă, pe de altă parte, debutează prin simptome care pot fi confundate cu uşurinţă ca fiind ale unei gripe. Acestea sunt temperatura ridicată, tusea, strănutul sau chiar conjunctivita. Precum varicela, boala va avea manifestări şi la nivelul pielii prin bubiţe mărunte, de culoare albă într-o primă fază, dar a căror culoare va deveni de un roşu intens odată cu evoluţia sa. Pe parcursul bolii, copii pot avea şi tulburări digestive –vărsături, diaree şi dureri de burtă. Perioada medie de incubaţie este de 10 zile.

Aceste două afecţiuni au ca simptom comun febra, care, în anumite cazuri, poate avea chiar manifestări foarte agresive.


• Rubeola, sau popular „pojarul mic”/ „pojărel”, se poate instala la copil cu predilecţie spre final de iarnă şi la începutul primăverii. Boala este contagioasă şi se manifestă prin secreţii nazale şi oculare, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare şi stări de indispoziţie. Uneori, aceasta este însoţită de febra uşoară. Erupţiile la nivelul pielii, apar iniţial pe faţă şi au culoarea roz. Pentru preîntâmpinarea rubeolei, copilul mic cu vârsta de 12 luni, va fi supus procesului de imunizare.

SURSA: sfatulparintilor.ro