Ajutoarele sociale îi fac pe oameni mai leneși ?

Ajutoarele sociale îi fac pe oameni mai leneși ?

Ajutorul financiar nu este doar un imperativ moral care creste standardul vietii, ci reprezinta o investitie in sanatate si in viitorul carierelor copiilor cu venituri reduse. Mai multe studii din ultimii ani au descoperit ca programele prin care se acorda bani categoriilor sociale defavorizate ii ajuta pe cei inscrisi in program sa finalizeze mai multi ani de educatie, sa aiba sanse mai mari de angajare si venituri mai mari.

Mai multi economisti au incercat, timp de mai multe decenii, sa demonstreze ca zicala “bunastarea face oamenii mai lenesi” este doar o conceptie gresita, iar programele desfasurate de guverne care vizeaza combaterea saraciei, cresc participarea pe piata muncii. In prezent, mai multe studii evidentiaza faptul ca pana si programele de bunastare considerate mai radicate, precum programele de venit de baza si transferurile de bani conditionate de anumiti factori, nu ii fac pe oameni mai putin productivi, potrivit The Atlantic.

Un studiu realizat in anul 2015, care a analizat programele de bunastare din 7 tari sarace nu a descoperit nici o dovada care sa confirme faptul ca transferurile de bani descurajeaza munca in state precum Mexic, Nicaragua, Honduras, Filipine, Indonezia si Maroc, scrie wall-street.ro.

Alte studii, realizate in Uganda si Nigeria, au descoperit, de asemenea, ca programele prin care se ofera bani au ca impact cresterea orelor de munca si a veniturilor, in special cand beneficiarii trebuie sa participe la cursuri prin care invata anumite abilitati comerciale sau abilitati generale de business.

O alta cercetare a analizat un program din Nigeria care oferea 150 de dolari si traininguri femeilor din nordul Ugandei. Concluzia raportului a fost ca orele de munca au crescut cu 61%.

Ajutoarele financiare au un impact asupra conditiilor de viata a copiilor, arata mai multe studii.

Cercetatorii de la Georgetown University si University of Chicago au analizat un program mexican numit Prospera, primul program din lume care aplica sistemul de transfer de bani cu niste conditii, care asigura bani familiilor sarace cu conditia ca ei sa isi trimita copiii la scoala, sa ii vaccineze la timp si sa mearga regulat la medic. In 2016, Prospera a oferit bani pentru circa 7 milioane de gospodarii mexicane.

Cercetatorii au coroborat date de la Prospera cu informatii despre veniturile gospodariilor pentru a analiza pentru prima data efectele programelor asupra copiilor la cateva decenii dupa ce au inceput sa primeasca beneficii.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele tinere care au fost expuse la program pentru sapte ani au terminat trei ani in plus de educatie, iar probabilitatea de angajare a crescut cu 37%. Mai mult, beneficiarii programului Prospera au devenit adulti care lucreaza, in medie, cu noua ore mai mult in fiecare luna decat cei care nu sunt inscrisi in program. De asemenea, ei au castigat salarii mai mari pe ora.