Există 5 tipuri de diabet! Primul pas spre tratamentul personalizat al diabetului zaharat

Există 5 tipuri de diabet! Primul pas spre tratamentul personalizat al diabetului zaharat

Conform unui studiu condus de specialiști din Suedia și Finlanda, există 5 tipuri de diabet, diferite ca efecte fiziologice și profil genetic, pe care un adult le poate dezvolta. Studiul a fost publicat în Lancet Diabetes and Endocrinology și este considerat o importantă descoperire pentru viitorul medicinei personalizate în diabet. Datele care au condus la această concluzie vin de la aproape 15.000 de pacienți, înrolați în 5 cohorte, din Suedia și Finlanda.

Astfel, noile descoperiri indică existența a 3 forme severe de diabet și 2 forme ușoare. Una este corespondentă tipului 1 de diabet, pe când celelalte 4 pot fi considerate subtipuri ale diabetului tip 2, după actuala clasificare.

„Ghidurile de tratament existente sunt limitate de faptul că tratează controlul metabolic scăzut, însă nu pot determina pacienții care au nevoie de tratament intensificat. Acest studiu ne îndrumă către un diagnostic mult mai util din punct de vedere tehnic și reprezintă un pas important în medicina de precizie a diabetului”, a declarat conducătorul studiului, Dr. Leif Groop, Centru Universitar de Diabet din Malmo, Suedia.

În acest moment, diabetul este clasificat ca tipul 1 de diabet, tipul 2 de diabet și câteva tipuri foarte rare, ca: diabetul LADA (diabetul zaharat insulino-dependent latent la vârstă adultă), diabetul MODY (diabet zaharat cu debut juvenil și transmitere autozomal-dominantă) și diabetul zaharat secundar. Această clasificare se bazează pe prezența sau respectiv, absența autoanticorpilor împotriva antigenelor celulelor beta, la o vârstă fragedă. Astfel, între 75% și 85% dintre pacienți sunt diagnosticați cu diabet tip 2.

Recent, cercetările privind anticorpii anti glutamat decarboxilazei (GADA) și secvențierea genomică au demonstrat că diabetul tip 2 este foarte heterogen. Plecând de la noile date, specialiștii au încercat să stabilească o clasificare mai clară, nu atât de grosieră, a diabetului, care să permită tratament personalizat și să identifice pacienții cu risc mare de a dezvolta complicații.

În urma rezultatelor, din punct de vedere al numărului de pacienți, au putut fi observate 3 diviziuni:

Persoane cu insulino-rezistență, cu risc ridicat de nefropatie diabetică;
Persoane cu un deficit de insulină relativ mic, cu un control metabolic slab (nivel ridicat al hemoglobinei glicate – HbA1c);
Un grup numeros format din persoane în vârstă, cu fomă ușoară a bolii.

Cohorta de pacienți suedezi din Scania a fost analizată utilizând 6 variabile: prezența GADA, vârsta diagnosticului, indicele de masă corporală (BMI), HbA1c și două variabile calculate cu ajutorul calculatorului HOMA (evaluarea modelului homeostatic).
Concluziile au împărțit pacienții în 5 grupe, cu următoarele caracteristici:

Grupa 1 – SAID (Diabet sever autoimun): Debut la vârstă fragedă, corespondent al tipului 1 și LADA, BMI relativ scăzut, control metabolic slab, producție de insulină deficientă, GADA+
Grupa 2 – SIDD (Diabet cu insuficiență de insulină severă): Similar cu SAID, însă fără GADA, cu nivel ridicat de HbA1c și cea mai mare incidență a retinopatiei
Grupa 3 – SIRD (Diabet cu rezistență severă la insulină): Rezistent la insulină, BMI mare, incidență mare a nefropatiei
Grupa 4 – MOD (Diabet cu formă ușoară, cauzat de obezitate): Obezitate, vârstă fragedă, fără rezistență la insulină
Grupa 5 – MARD (Diabet cu formă ușoară, cauzat de înaintarea în vârstă): Vârstă înaintată, alterări metabolice ușoare.

SURSA: raportuldegarda.ro