Numărul nașterilor prin cezariană a crescut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face recomandări

Numărul nașterilor prin cezariană a crescut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face recomandări

Noi recomandări de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la operațiile de cezariană. Pentru că numărul acestora a explodat în ultimii ani, OMS a stabilit că, în cazul unei femei aflată la prima naştere, orice travaliu, care nu se prelungeşte peste 12 ore, ar trebui să fie considerat normal. După Revoluție, țara noastră a înregistrat cea mai mare creştere a procentului de naşteri prin cezariană din Europa, peste 29%.

Naşterea prin cezariană poate salva în anumite cazuri, viaţa mamei şi a copilului. Intervenţia chirurgicală le este recomandată şi femeilor care au născut deja de două ori prin cezariană. Ori celor care devin mame la o vârstă înaintată. În restul cazurilor, femeile trebuie să nască natural, spun medicii.

Orice intervenţie chirurgicală implică şi riscuri. Există posibilitatea apariţiei infecţiilor. Sau a hemoragiei. În plus, nu sunt de neglijat nici durerile postoperatorii care pot dura chiar şi câteva săptămâni.

Naşterea prin cezariană a devenit un fenomen în România. Dacă în 1990, doar 7,2% dintre copii veneau pe lume printr-o astfel de procedură, acum, procentul a ajuns la aproape 40%.

„Vin foarte multe paciente să spună de la bun început: când să programăm cezariana? Nici nu se pune întrebarea: ce este mai bine? E aberant şi nu vă ascund. Am pierdut foarte multe, au plecat foarte multe paciente de la mine pentru că nu le convine că eu nu programez ceziariene” – medic specialist obstetrică ginecologie.

Cele mai multe naşteri prin cezariană au loc în Cipru. Acolo, jumătate dintre copii se nasc aşa. Urmează în topul european, Italia şi România.