Aruncarea în țol, în Piața Unirii din Șcheii Brașovului

Aruncarea în țol, în Piața Unirii din Șcheii Brașovului

Aruncarea în țol, în Piața Unirii din Șcheii Brașovului. Obicei străvechi al Junilor, care se ține în fiecare an, cu sfințenie! După ce Junii Tineri s-au adunat, au coborât la Troița din Piața Prundului, unde au strigat "Hristos a Înviat ". Apoi, încolonați, au mers în mijlocul pieței unde au încins "Hora Mare, în prezența unui public numeros și mass-media. A urmat evenimentul mult așteptat "Aruncarea buzduganului ", la care au participat toți junii, rând pe rând, după care au aruncat și turiști, care au dorit să își încerce îndemânarea.
      Surpriza a fost primarul Brașovului, George Scripcaru care s-a băgat în cerc, a luat buzduganul, l-a aruncat de câteva ori, după care l-a predat ștafeta mai departe.

Aruncarea în țol

     Evenimentul a continuat cu obiceiul "Aruncarea în țol ". Junii au pregătit atent momentul, au chemat să țină de țol (covor artizanal) pe cei mai puternici dintre tineri, în așa fel încât să nu fie scăpat, la aterizare, junele aruncat din țol.
     A fost un spectacol pe cinste, fiecare june a fost aruncat cât mai sus. Momentele culminante au fost când junele aplauda atunci când ajungea în punctul cel mai înalt al aruncării, căderea și aterizarea în țol, extrem de spectaculoase.

Galerie FOTO - Corona Press

Ileana Gafton Dragoș