Senatul respinge moțiunea împotriva ministrului Educației

Senatul respinge moțiunea împotriva ministrului Educației

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, moţiunea simplă "PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice", iniţiată de 36 de senatori USR şi PNL, împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

În favoarea moţiunii s-au exprimat, prin vot secret electronic, 35 de senatori şi 71 au votat împotrivă.

Moţiunea simplă a fost depusă, în urmă cu o săptămână, ca urmare a deciziei ministrului "de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi".

Semnatarii au solicitat demisia ministrului pe motiv că "a eşuat în misiunea sa" şi consideră că acesta a procedat astfel deoarece "apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele Educaţiei Naţionale".

""Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice", se arată în textul menţiunii.

La dezbaterile din plen, senatorul PSD Doru Pănescu şi-a exprimat speranţa că mecanismul demarat anul acesta de alocare a locurilor bugetate în universităţi îşi va dovedi efectele pozitive în timp.