Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov va fi unul de elită

Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov va fi unul de elită

Ministrul Sănătății a venit astăzi la Brașov pentru a discuta pe marginea Spitalului Clinic Regional de Urgență cu Primăria și reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Fiecare dintre aceste părți își va avea rolul său în ridicarea viitoarei unități sanitare de elită.

Ce gândește Municipalitatea

Până la sosirea Sorinei Pintea, reprezentanții Primăriei, cu aparat tehnic dar și reprezentanții grupurilor PSD și PNL și Consiliul Local, cărora li s-a alăturat senatorul Florin Orțan, precum și prefectul Marian Rasaliu au avut o primă discuție cu trimișii BERD.
Municipalitatea a prezentat o primă viziune a viitorului spital. Cel mai important pentru această etapă este că terenul a fost obținut și trasnferat în patrimoniul Brașovului. Vă reamintim că legea de transmitere a unui teren de la Institutul cartofului la Municipalitate a trecut în câteva luni de Parlament, anul trecut.
”După atâția ani am ajuns să construim acest spital. Nici nu se pune problema lipsei de necesitate a spitalului. Am pregătit de mult proiectul de lege privind terenul. Guvernul dinainte (tehnocrat n.red.) a promis că dă ordonanță de urgență, iar apoi a zis că nu mai e urgență, înainte de alegerile din 2016. Mă bucur că am reușit să trecem proiectul prin Parlament”, declară primarul George Scripcaru
Primăria a făcut o estimare în privința a ceea ce ar trebui să presupună un astfel de spital. El ar urma să aibă în jur de 800 până la 900 de paturi, pentru boli acute (împărțite pe departamente) și îngrijire de zi. Suprafaţa unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 m2 determinată de normele în vigoare și anume 135 m2 pentru fiecare pat.
”Spitalul trebuie să poată furniza îngrijire medicală pentru următoarele tipuri de cazuri critice: arsuri, urgenţe cardiologice, neurologie şi neurochirurgie, hemoragii digestive, toxicologie, alte cazuri care solicită îngrijire intensivă şi intervenţie de urgenţă(...) Va avea bloc operator cu 12 săli de operație, centru de radioterapie, centru de transfuzie de sânge și bancă de sânge”, reiese din prezentarea făcută.
“Guvernul sprijină construcția de spitale regionale, iar eu, în calitate de ministru al Sănătății sunt aici să garantez ca aveți în mine un partener pentru construcția spitalului din Brașov. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va elabora ordinul de ministru care va defini structura spitalelor regionale după ce, în luna martie, am emis un Ordin prin care am definit spitalele regionale. Vreau sa mai adaug că, Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de transfuzii si colectare a plasmei, proiect susținut si de Banca Mondială. Am convingerea că Brașov va deveni un centru de excelență în țară și nu numai. Spitalul regional va fi spitalul cu cel mai nivel de competență în care vor fi tratați pacienții cu afecțiuni cu grad înalt de complexitate care necesită acces imediat la investigații și tratamente realizate cu aparatură de înaltă performanță”, a spus ministrul Sănătății.

Avem medici?

Problema personalului medical, nu e, de fapt, o problemă, după cum reiese din discuții.
” Ne dorim să avem un spital performant și să oferim servicii medicale de calitate. Construcția spitalului nu poate începe dacă nu ai o structură medicală aprobată, deci e obligatoriu ca ministerul să fie parte a acestui acord. Despre cei care vor lucra aici, pot să vă spun că numai anul acesta au fost cei mai mulți absolvenți de medicină care să vrea să devină rezidenți, circa 5000. Avem medici în programul de rezidențiat, vor fi în cotinuare. După ce au ieșit primii fluturași de salariu )cu salariile crescute pentru medici n.red.), am primit eu personal 48 de cereri de revenire în țară. Probabil că după deschiderea spitalului unele structuri de sănătate din Brașov vor fi înjumătățite.
"În acest moment jumatate dn locațiile pe care le numim spitale în Brașov sunt, de fapt, de îngrijire centre medico-socială. Vorbim de câteva sute de paturi în pavilionul central. Totusi, nu avem spațiu și nici posibilitate de a dezvolta nișele moderne de medicină care fac diferența dintre competență și incompetență, între viață și moarte. Nu avem unde și cum să dezvoltăm aceste specialități în sistemul pavlionar, pentru că toate trebuie sa stea împreună. Sunt ferm convins că mergem pe drumul cel bun. Urmăm acest drum pentru că este în interesul comunității", susține cardiologul Florin Orțan, senator PSD de Brașov.

Avem bani?

”Am ajuns în această etapă, în care trebuie să facem studiile de fezabilitate care să dimensioneze indicatorii tehnico-economici. De asta am apelat la BERD, cu care avem perteneriat de bună practică de atâta timp, am creionat cumva pașii pe care îi avem de făcut, azi ministrul Sănătății prezent la Brașov a răspuns unei necesități impuse de bancă, ca ministerul să fie parte a acestui acord.”, explică George Scripcaru
După ce BERD va face un raport preliminar, pe baza căruia se vor lua deciziile, se va încheia un acord cu municipaliatea în privința derulării acestui acord. În câteva săptămâni, cu consultanța acestui organism va fi lansat spre licitație, fie studiul de fezabilitate separat, fie împreună cu proiectul tehnic, la pachet. Banii pentru elaborarea acestor studii sunt prevăzuți în buget.
”După ce vedem cât costă tot, vedem ce finanțări vom accesa. Municipiul este gata să-și asume această investiție, dacă va fi cazul, dar eu cred că ministerul nu va face în așa fel încât să nu fie cofinanțator al acestui proiect”, crede primarul

Daniel Giurma
Foto: Andrei Paul Primăria Brașov