Jucării croşetate

Jucării croşetate

Creatoarea Gabriela Bularca desfășoară activități la atelierul de croșetat, unde realizează jucării lucrate integral manual: cap, corp, aripi, coadă, picioare, cioc. Se folosesc fire naturale românești, respectiv fir de lână spălată, toarsă și răsucită. În atelierele de lucru care au loc în cadrul târgurilor meșterilor populari, creatoarea face adevărate demonstrații de lucru: umplerea și formarea jucăriei cu lână dărăcită sau melană dărăcită și asamblarea jucăriei. Ea este ambasadoarea istoriei croșetatului de pe meleagurile noastre.

Atelierul de creație

Jucăriile croșetate de Gabriela Bularca au design propriu, sunt viu colorate și ne îndeamnă să ne jucăm cu ele; sunt simple, haioase și inedite. Fiecare are un nume, șoricelul Emil, puișorul Franco, gărgărița Ingrid și o poveste. Toate jucăriile poartă o parte din sufletul creatoarei, iar copiii care participă la atelierul de creaţie îşi dezvoltă inteligenţa şi creativitatea. Sute de copii au beneficiat până în prezent de un curs pentru confecţionat jucării: şoareci, pui, bufniţe şi tot felul de obiecte artizanale, au învăţat cum să ţină croşeta şi, în final, să realizeze propriile jucării.

Arta împletiturii

Artizana braşoveană prezintă arta împletiturii din fibre naturale și ustensilele folosite: "Croșetatul, meșteșug vechi și frumos, a fost folosit pentru a înfrumuseța lucrurile din casă sau veșmintele purtate de străbunii noștri. Să nu uităm că acest meșteșug vechi este folosit și la frumoasa ie românească. Iile românești, lucrate cu migală și cu pricepere, sunt înfrumusețate și cu croșeta. Este o întreaga istorie și poveste. Povestea este aflată de copii în atelierele de lucru, deoarece vorbim despre istoria croșetei pe meleagurile noastre."

Şcoala şi creativitatea

Atelierele şcoală la care participă copiii sunt o alternativă la computer. Datorită faptului că atelierele realizate de Gabriela Bularca sunt extrem de atractive, tot mai mulți copii și tineri se înscriu la cursurile de croșetat. "Avem croșete o mulțime, avem fire, iar veselia este garantată. În funcție de îndemânarea participanților vom realiza diverse obiecte, jucării, brățări, bentițe, cordoane, floricele, pentru toate gusturile și toate vârstele", a declarat creatoarea.

www.facebook.com/gabrielabularcaatelier