Declarații de ultimă oră venite din partea președintelui Iohannis

Declarații de ultimă oră venite din partea președintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis discută la această oră cu reprezentanţii Comsiei de la Veneţia. Imediat după, şeful statului ar putea să facă declaraţii despre Justiţie şi soarta şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Reporterii noştri sunt la Palatul Cotroceni şi vor transmite în direct în momentul în care şeful statului va decide să iasă la declaraţii.

Este deja a cincea zi de când motivarea deciziei Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial. Iar în aceasta scrie că şeful statului urmează să emită decretul de revocare.


„Tocmai s-a încheiat întâlnirea avută c o delegație a Comsiei de la Veneția, venită în România să discute despre legile justiției. Eu am sesizat Comsia și am rugat-o să facă po analiză a acelor trei legi. Am avut o discuție foarte bună, am discutat despre aceste legi, care sutn preocupările noastre și așteptăm să avem o opinie preliminară în scurt timp care, cred eu, că va fi luată în considerare de Parlament”, a declarat Iohannis.

„Nu am dorit să intrăm în textul legii, am discutat despre principii. Le-am explicat destul de detaliat preocupările mele și le-am răspuns la câteva întrebări legate de procedură, de parcursul legii”, a mai spus Iohannis.

„Am citit motivarea deciziei Curții. Eu am spus de prima dată când m-ați întrebat că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Au apărut câteva chestiuni pe care pot să vi le comunic și astăzi. Aduce la suprafață mai multe întrebări decât modificări. Dar vom vedea. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anti-corupție. Dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți, dacă au fost atâtea discuții, mai e nevoie de lupta anti-corupție? România are nevoie de lupta anti-corupție, ea trebuie dusă cu toată fermitatea. Au fost aduse unele exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt în analiză, sunt în rezolvare. Lupta anti-corupție este un succes în România”, a spus Iohannis.

„Abordarea politică, putem să constatăm că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României. De ce? Fiindcă președintele României are altă părere decât majoritatea psdistă din Parlament. Din păcate, decizia Curții Constituționale vine exact în aceeași direcție, de diminuare a puterilor președintelui. Și de aici apar întrebările. Care mai este statutul procurorilor în România? Mai sunt procurorii independenți ca să fie eficienți în lupta anti-corupție? E o întrebare la care trebuie să răspundem”, a mai adăugat președintele.