Mondialul de fotbal din Rusia, cea mai grandioasă competiție sportivă din istorie!

Mondialul de fotbal din Rusia, cea mai grandioasă competiție sportivă din istorie!

Joi, 14 iunie, începe cea mai mare competiție fotbalistică internațională - Campionatul Mondial de Fotbal 2018. Redactorii Deutsche Welle au făcut o listă cu multe aspecte legate de acest eveniment, care nu trebuie să vă scape.
Iată câteva dintre cele mai importante :
Este primul Campionat Mondial care are loc pe două continente: Europa şi Asia ; Stadionul central din Ekaterinburg are locuri care sunt situate de fapt în afara arenei. Acestea au fost construite pentru ca stadionul să îndeplinească prevederile FIFA (care solicită un număr minim de 35.000 de locuri) ; Țara gazdă - Rusia - nu a trecut niciodată la o Cupă Mondială de faza grupelor. Predecesoarea sa însă, naționala URSS, s-a clasat în 1966 pe locul 4; Favorita principală la casele de pariuri este Brazilia, urmată de Germania, Spania, Franța, Argentina, Belgia și Anglia ; În premieră la un CM va fi folosit asistentul video ca ajutor pentru brigada de arbitrii; Islanda și Panama participă pentru prima oară la turneul final al CM. Președintele din Panama a declarat ziua calificării la CM, 11 octombrie, drept sărbătoare națională ; Afișul oficial al turneului din Rusia îl prezintă pe legendarul portar rus Lev Iașin, singurul portar din istorie care a câștigat Balonul de Aur; În premieră după 1958, Italia nu este prezentă la Cupa Mondială ; Ar putea fi ultimul CM pentru staruri fotbalistice precum Luis Suarez, Andres Iniesta, Luka Modric, Thiago Silva, Rafael Marquez, Vincent Kompany; Biletele pentru turneul din Rusia costă între 85 și 892 de euro. Cetățenii ruși pot achiziționa biletele mai ieftin, începând cu 19 euro. La CM 2014 din Brazilia, prețurile biletelor erau între 69 și 730 de euro; CM 2018 va costa cam 10 miliarde de euro, cel mai scump turneu final de fotbal din istorie; La CM 2018 se vor disputa în total 64 de partide, în 12 stadioane din 11 orașe. Nouă dintre aceste 12 arene au fost construite special pentru Cupa Mondială ; Naționala care va câștiga turneul va primi un premiu de 30,6 milioane de euro. Finalista va primi "doar" 22,5 de milioane. Cine trece de grupe încasează 8,5 milioane de euro. Premiile au crescut cu 12% față de CM 2014; Germania ar putea fi prima națională care își apărăr titlul cucerit, după Brazilia în 1962. Dar ultimele două câștigătoare înainte de succesul Germaniei în 2014 (Spania și Italia) au părăsit edițiile imediat următoare deja din faza grupelor; Arbitrii au voie să întrerupă sau chiar să oprească definitiv un meci dacă au loc incidente de rasism sau alte forme de discriminare; Nici măcar un singur arbitru englez nu va oficia la acest Mondial ; Brazilia este singura țară care a participat la toate edițiile CM și care a câștigat cele mai multe titluri (5) ; Cupa Mondială este un trofeu deosebit: jucătorii care câștigă au voie să-l țină în mâini, dar imediat după încheierea festivităților trofeul este luat înapoi de FIFA iar învingătorii primesc o replică mai ieftină; Recordul de meciuri disputate aparține tot unui jucător german: Lothar Matthäus, cu 25 de jocuri la turneele finale ale CM. Recordul său nu poate fi bătut la ediția din acest an din Rusia ; Germania este țara cu cele mai multe clasări între primele două (8), trei (12), patru (13) și opt (17). În 2018, Germania speră la un nou triumf.

Mondialul din 2022, în Qatar, cel din 2026, pe continental nord american!
Nici nu a început Campionatul Mondial din Rusia, că am aflat deja gazdele turneului final din 2026. ,,Gazdele”, pentru că FIFA a anunțat miercuri că…trei țări vor găzdui Campionatul Mondial din 2026. Candidatura trio-ului SUA, Canada și Mexic a fost desemnată câștigătoare, în timp ce candidature Marocului a fost respinsă din nou… Aceasta va fi prima ediție de Campionat Mondial cu 48 de echipe.
Dacă Mexic și SUA au mai fost gazde pentru cea mai importantă competiție fotbalistică din lume, pentru Canada este o premieră.
Mexic a găzduit două ediții de Campionat Mondial, cele din 1970, când Brazilia a câștigat Cupa Mondială și 1986, ediție la care Diego Armando Maradona a condus-o pe Argentina către al doilea titlu mondial din istorie.
SUA a găzduit Campionatul Mondial din 1994, ediție la care naționala României a ajuns până în sferturile de finală ale competiției, aceasta fiind cea mai bună performanță din istorie a "tricolorilor" la o Cupă Mondială.
După cum se știe, ediția din 2022 a Cupei Mondiale se va desfășura în Qatar.
D.R.