Creştinii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii sărbătoresc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Testament care a pregătit venirea în lume a lui Iisus Hristos. În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele de Sânziene sau Drăgaică. Remus Rădulescu, despre semnificaţia religioasă a sărbătorii.

Ioan Botezătorul s-a născut cu şase luni înainte de Iisus Hristos în familia preotului evreu Zaharia. Conform Evangheliei, naşterea lui s-a întâmplat în urma intervenţiei divine în viaţa bătrânilor Zaharia şi Elisabeta, care au fost înştiinţaţi printr-un înger că fiul lor va fi prooroc. Ioan este ultimul profet la Vechiului Testament,şi el a pregătit terenul pentru mesajul lui Iisus Hristos. I-a îndemnat pe oameni la pocăinţă şi i-a botezat în Iordan pe cei care mărturiseau că vor să îşi schimbe viaţa. Ioan l-a botezat şi pe Iisus, prezentându-l lumii ca pe Mesia. Sărbătoarea creştină dedicată naşterii lui Ioan
Botezătorul s-a suprapus peste o tradiţie precreştină în care ziua de 24 iunie era dedicată Sânzienelor, personaje mitologice despre care se credea că aduc fertilitate şi belşug. Din punct de vedere creştin însă ziua îi este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul prooroc şi cel care a pregătit venirea în lume a Domnului.

A.C.